Kanada har inget att lära av Margot Wallström

Kanada har bett Sverige om råd kring hur man ska klara ut den diplomatiska krisen med Saudiarabien. Margot Wallström tog hjälp av kungen för att tina upp relationerna med saudiska kungahuset 2015.
I mars 2015 tog kungen emot utrikesminister Margot Wallström för att diskutera Saudikrisen. Regeringen ville ha monarkens hjälp.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
Huvudpersoner i diplomatiska dramat: Saudiarabiens kronprins och ledare, Mohammed bin Salman, och Kanadas utrikesminister, Chrystia Freeland.
Foto: YOAN VALAT/MICHAEL REYNOLDS / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kanadas utrikesminister har bett Margot Wallström (S) om råd i den diplomatiska krisen med Saudiarabien. Men Sveriges krypande för diktaturen borde vara ett varnande exempel.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I fredags twittrade Kanadas utrikesdepartement att Samar Badawi, och andra människorättsaktivister, bör släppas omedelbart. Saudiska myndigheter svarade kraftfullt, genom att förklara den kanadensiske ambassadören persona non grata, skicka hem sin ambassadör, frysa nya handelsavtal, inleda en bojkott mot kanadensiskt vete, kalla hem tusentals saudiska studenter och patienter samt ställa in flyglinjer till Toronto.

https://twitter.com/CanadaFP/status/1025383326960549889?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1025383326960549889&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnbc.com%2F2018%2F08%2F08%2Fsaudi-arabia-vs-canada-all-you-need-to-know-about-the-diplomatic-row.html

Det är tydligt att Saudiarabiens kronprins och allt mer despotiske ledare, Mohammed bin Salman, vill göra Kanada till ett avskräckande exempel för andra västländer.

Regimen har stort inflytande i sitt närområde och tvekar inte att använda det. Stödet för agerandet strömmar in, från Gulfstaterna, Ryssland, Egypten, Palestina och Arabförbundet.  Kanada kritiseras för att lägga sig i Saudiarabiens interna angelägenheter, politisera mänskliga rättigheter och för att kränka sharia och därmed islam. Det ekar av samma behandling som Sverige fick 2015, och Danmark efter att Jyllandsposten publicerade Muhammedkarikatyrerna 2006.

Kanadas diplomatiska bråk med Saudiarabien bär många likheter med den svenska Saudikrisen 2015: I båda fallen finns en bakgrund av kritiserade vapenaffärer, som varken den svenska eller kanadensiska regeringen varit bekväm med att försvara offentligt – till saudiernas stora irritation. I båda fallen kritiserades människorättsbrott i Saudiarabien, och i båda fallen slog huset Saud tillbaka hårt.

Kanada ber Sverige om råd för att lösa Saudikrisen

Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland har kontaktat Margot Wallström för att be om råd. Men Kanada har ingenting att lära av Sveriges hantering av Saudikrisen. Om det inte är ryggradsstretch inför limbodans som Freeland vill ha tips om, vill säga.

2015 tog den feministiska regeringen tydlig ställning – Wallström kallade Saudiarabien för diktatur och piskstraff för medeltida – för att sedan backa och krusa och krypa. Regeringen skickade Björn von Sydow till Riyadh med tre brev: två från statsministern och ett från kungen. Breven var sekretessbelagda, men de ska ha innehållit skrivningar om att Sverige inte avsåg att "förolämpa Saudiarabien". 

Man undrar vad Wallström ger Freeland för råd: Ring Buckingham Palace, sånt här måste lösas monark till monark?

Västländerna måste ställa upp för varann

Premiärminister Justin Trudeau har hittills vägrat att be om ursäkt. Men till skillnad från bin Salman har Trudeau fått svag uppbackning av sina allierade. "Båda sidor måste lösa detta diplomatiskt. Vi kan inte lösa det åt dem" lät amerikanska UD:s taleskvinna Heather Nauert hälsa

Det är djupt olyckligt. Om västvärlden borde ha lärt sig någonting av de senaste årens diplomatiska duster med auktoritära stater är det vikten av koordinering. Hela EU borde ha uttalat sig om de fängslade kvinnorättskämparna tillsammans med Kanada. Det är betydligt mer kostsamt och besvärligt att bryta handelsrelationerna med ett trettiotal länder än med ett. 

Västländerna måste hålla ihop – och hålla emot.


Fotnot: I klippet ovan visas senaste avsnittet av Ledarsnack, där Ann-Sofie Hermansson (S) och Nalin Pekgul gästar programmet för att prata om hedersvåld.

Läs också: Wallström måste höja rösten mot Palestina