Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kajsa Dovstad

Segregation minskar tilliten i småstads-Sverige

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

I städer med stor mångfald är det mellanmänskliga förtroendet lägre. Vad händer med Sverige om tilliten försämras?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Ronneby är den kommun där invånarna känner sig mest otrygga, enligt nya siffror från Tillitsbarometern. I projektet undersöker ett forskarlag lett av historieprofessorn Lars Trägårdh tilliten i ett femtiotal svenska kommuner. 

Inte helt överraskande har förtroendet för lokalsamhället – det vill säga för grannar, bekanta och invånare i samma kommun – i Ronneby minskat signifikant sedan 2009. Och inte bara här.

Den nationella trenden visar tydligt att lokalsamhällestilliten i svenska kommuner är på nedåtgående.

Konsekvenserna riskerar att bli ödesdigra. Tillit kallas ibland det nordiska guldet, eftersom medborgarnas förmåga att lita på varandra anses förklara varför vi här i Norden har lite korruption och lever i samhällen som på det stora hela fungerar ganska bra. 

Än har den generella tilliten i Sverige inte minskat, men när kommuninvånare förlorar förtröstan för varandra, riskerar de snart att också misstro andra. 

Sverige är splittrat när det gäller tillit. Inte minst finns tydliga skillnader mellan storstädernas förorter och de mer välbemedlade centrala delarna. 

I Rågsved litar endast 30 på sina medmänniskor. På Södermalm 13 kilometer därifrån är andelen mer än det dubbla – 75 procent uppger att de har tillit till andra.

Ändå är de stora skillnaderna mellan mindre städer det kanske mest intressanta i Trägårdhs material. 

Orter som borde ha liknande förutsättningar skiljer sig åt. Övertorneå, Piteå och Östersund hamnar i topp. Olofström, Hässleholm och Ronneby är, undantaget storstäderna, långt ner på listan. Finns det en särskild norrländsk tillit? Kanske. 

Det är inte konstigt att tilliten minskar i en sådan stad

Men bläddrar man till rapportens nästa sida visar en graf en tydlig orsak: segregation. Ju mer mångfald, desto mindre tillit. Sambandet är betydligt starkare än vänsterns favoritförklaring ekonomisk ojämlikhet. 

I Sverige har det länge funnits en slags föreställning om att integrationen kommer gå bra bara alla tar del av varandras liv och leverne. Men även i småstäder där alla samsas på samma torg kan mångkultur vara svårt.

Det finns dock hopp enligt Trägårdh. Svenskarna har en inkluderande syn på svenskhet. Två viktiga faktorer för att anses som svensk är att att respektera svenska lagar och regler och att den som kan ska försörja sig själv. Lag och ordning snarare än blodsband, alltså. 

Framtidens jobb finns dock i högtillitsstäderna i norr snarare än i de invandrartäta orterna i södra Sverige. Och en ny sorts kriminalitet har som bekant slagit rot. 

Hur otrygghet, mångfald och tillit är kopplade till varandra är minerad mark, men forskning på området behövs. Lars Trägårdh och hans team ska nu göra fördjupande studier av bland annat Ronneby. 

Aldrig anade jag att min barndoms lugna kullerstensgator bara ett par årtionden senare skulle bli skådeplats för upplopp. 

Eller att affärerna längs med skulle hotas av maffialiknande gäng. ”Det är lätt hänt att tänka att ”det är billigare att ge en tusenlapp i månaden än att ersätta krossade skyltfönster””, sa en butiksägare till Kvällsposten 2016. 

Det är inte konstigt att tilliten minskar i en sådan stad. Måtte det inte bli värre.