Kajsa Dovstad

Inför BB Light och spara in på barnmorskor

Fullservice. Inget en frisk mamma behöver.
Foto: TORBJÖRN F GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN

Friska mammor behöver inte all inclusive-BB och bristen på barnmorskor är stor. BB Light kan vara lösningen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nu är det BB-kris igen. Barnmorskebrist gör att platser på både förlossningar och den efterföljande BB-vården måste stängas. Samma visa varenda sommar. 

Sjukhusen försöker rädda situationen genom allt tidigare hemgångar. På Östra sjukhuset i Göteborg skickas förstföderskor hem sex timmar efter förlossningen. Det är en skam att ett välfärdsland som Sverige inte kan erbjuda nyblivna mammor trygghet med att få igång amningen. 

Det är på tiden att tänka helt nytt. BB-uppdraget är idag splittrat. Dels ska kvinnor och barn som varit igenom komplicerade graviditeter och förlossningar få vård. Dels ska friska mammor och bebisar få barnmorskeinsatser som amningshjälp. 

Det är den senare gruppen som ofta skickas hem, rent medicinskt kanske välmående men allt för ofta osäkra på hur de ska ge det lilla knyttet en bra start i livet. De behöver varken sjukhusets alla insatser eller all-inclusive uppassning. Så varför måste de få det?

På Danderyds sjukhus finns ett lätt-BB. Det är ett slags BB-hotell, där mor och barn och eventuella anhöriga checkar in efter förlossningen. Konceptet borde utvecklas och införas på fler ställen. 

Nyblivna familjer kan sköta mat, disk och städning själva eller ha möjlighet att köpa till dessa tjänster. Larmklockorna skulle användas för att tillkalla barnmorskor för hjälp med det de är bäst på. 

Det skulle bli slut på det ihärdiga plingandet för ditt och datt, särskilt vanligt innan Corona när hela släkten kunde komma på besök och kräva färdigbredda extramackor. Friska vuxna behöver inte daltas med fullservice.

Visst, barnmorskor har en nyckelkompetens i förlossningsvården. Men den består inte i att tömma soppåsar, konka matbrickor eller bädda sängar. Ändå är det just sådana uppgifter som håller barnmorskorna från patienterna på många håll i landet. 

Larmklockorna skulle användas för att tillkalla barnmorskor för hjälp med det de är bäst på.

Vårdförbundet har länge varit emot att andra, som vårdbiträden, avlastar med lättare uppgifter. Av patientsäkerhetsskäl, hävdar facket. Kanske är en del av motivet mindre ädelt än så. 

Ska barnmorskor göra allt skapas naturligtvis brist, som driver upp lönerna. 

De senaste åren har barnmorskor haft bättre löneutveckling än snittet. 2020 var medellönen 39 325 kronor. Fortfarande lönar sig erfarenhet alltför dåligt i yrket, men tiden då endast brist kunde belysa barnmorskornas kompetens är förbi. Idag behöver framförallt arbetsmiljön förbättras. 

Då är det knappast väl använda resurser att barnmorskor tar över läkargöra. På Karolinska har fyra erfarna barnmorskor specialutbildats för att utföra spädbarnsundersökningar på nyfödda innan hemgång. ”Det svåraste är att höra blåsljud på hjärtat”, säger en av dem till tidningen Vårdfokus

Om man får tro rubrikerna hinner barnmorskorna knappt med sina vanliga jobb. Nu ska de alltså också göra läkarnas. 

Trots att unga läkare står i kö för specialisttjänstgöring på sjukhus som Karolinska, kostar mindre än en erfaren barnmorska och övar på att lyssna på hjärtan från första terminen på läkarprogrammet. 

Nej, barnmorskornas roll i BB-vården behöver knappast utvecklas. Den behöver renodlas. BB-hotell skulle kunna vara en början.