Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kajsa Dovstad

Helgalet att ta bort läkarrock och domarklubba

Läkarrocken likaså.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Läkarrock och domarklubba blir en allt ovanligare syn på sjukhus och domstolar. Det är inget fel med auktoritetssymboler - tvärtom.  

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Presentera dig med hög och tydlig röst. Bär namnskylten och den röda läkarbrickan väl synliga. Det är viktigt att patienten vet att du är läkaren, får vi lära oss under läkarutbildningen. 

Annat vore konstigt. Kommunikationen mellan två parter underlättas väsentligt om båda är medvetna om varandras identiteter. När den ena parten - patienten - dessutom befinner sig i en utsatt situation är det ännu viktigare.

Inga läkarrockar i sjukhusens klädförråd

Därför är det problematiskt att läkarrocken, läkarens kanske främsta kännetecken, närmast har försvunnit från landets sjukhus. 

Motiven varierar. Ibland åberopas hygienskäl. Här visar dock forskning att kortärmade läkarrockar är precis lika hygieniska som vilket kortärmat plagg som helst. Att vårdpersonal i exempelvis Stockholm har långärmade värmejackor tycks märkligt nog inte vara något bekymmer. 

Ibland hänvisas till kostnader. Läkarrockar är dock bara kaffepengar i en sjukvårdsbudget. Region Uppsala sparade bara två miljoner på att plocka bort rocken från klädförråden. 

Dessa argument är dock mest dåliga svepskäl. Den verkliga anledningen till att läkarrocken avskaffats är troligtvis att den symboliserar hierarkier. 

Särskilt sjuksköterskor har varit måna om att påpeka att rocken är en mossig relik från en vård där bäraren inte fick ifrågasättas. En tid när kvinnliga sjuksköterskor passade upp på manliga läkare, som inte värdesatte ”syrrornas” kunskap och kompetens. 

Och visst, det finns fortfarande alltför många exempel på dålig attityd. Både från läkare, men faktiskt också från sjuksköterskor.

En läkare blir dock knappast automatiskt mer arrogant av att dra på sig en vit rock. 

Däremot blir man lättare igenkänd som just läkare. Det kan nämligen vara svårt att skilja på yrkeskategorier med hjälp av bara en liten skylt och en presentation. Särskilt för den som är gammal, ser eller hör dåligt och dessutom är sjuk. 

Dumheter att ta bort domarklubban

Läkare utan läkarrock är en del av en större progressiv trend. Sveriges domare har också hakat på, och svingar allt mer sällan sina domarklubbor. Att klubba ett beslut anses vara gammaldags. En del domstolar har den framme för syns skull, medan de mest progressiva har tagit bort den helt. 

Utvecklingen visar på ett nervöst förhållningssätt till ojämlika maktrelationer. 

Att vara en auktoritet betyder inte att det är fritt fram att vara maktfullkomlig, eller att man kan strunta i att lyssna på andra. Men att sluta med läkarrock och domarklubba är tecken på minskad respekt för yrkeskunskaperna. Det vinner ingen på.

Det räcker med att titta på skolan för att se vad som händer när en yrkesgrupp avsäger sig sin auktoritet. Kaoset i klassrummen är en viktig orsak till att skolelevernas kunskaper har försämrats. Varför vill läkarna och domarna följa i lärarnas fotspår?

Ironiskt nog har symbolerna börjat försvinna först efter att arbetskraften både i rättsväsendet och i vården blivit mer jämställd. I dag är nästan lika många kvinnor som män läkare, och kvinnorna dominerar domarkåren. I stället för att visa att kvinnor kan bära upp en läkarrock och svinga en domarklubba, ska de klassiska statusmarkörerna bort. 

Det är en slutsats som är lika snurrig som de andra argumenten för avskaffande.