Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kajsa Dovstad

Ebba Busch Thor vill straffbeskatta barnlösa

Foto: SVEN LINDWALL

Jobbskatteavdrag för föräldrar är en konservativ kostnadsbomb. Kristdemokraterna borde genast göra sig av med sin käpphäst. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Kristdemokraterna vill införa jobbskatteavdrag för föräldrar. Förslaget hade gett Ebba Busch Thor och hennes man, fotbollspelaren Niklas Busch Thor, sänkt skatt med 12 000 kronor per år - enbart för att de har barn. En barnlös undersköterska går däremot lottlös om partiet får igenom idén. 

Det är knappast rättvist att alla de män och kvinnor som inte kan eller vill få barn, men som liksom sina barnalstrande kolleger går till jobbet varje dag, ska betala mer i skatt. 

Ebba Busch Thor och jag bor båda i Uppsala. Vi betalar därmed samma kommunalskatt. Hon betalar också statlig inkomstskatt, eftersom hon med sin månadslön på 140 000 kronor tjänar flera gånger mer än jag. Hon förtjänar sin lön, ett jobb som partiledare är bland det mest påfrestande man kan ha. 

Men det är knappast rättvist att mitt arbete, vare sig det är att skriva ledare i Expressen eller gå nattjourer som läkare på Akademiska sjukhuset, ska värderas lägre.

Beskatta arbete, inte privatliv

I praktiken är jobbskatteavdrag för föräldrar en straffskatt på barnlösa. Staten borde inte värdera ens arbetsinkomst på basis av vad man har för privatliv. 1971 togs sambeskattningen bort i Sverige. Nuförtiden lever idén att skattesatsen ska avgöras av familjebildningen bara kvar i länder som Ungern, och i Sverige hos KD. Når du inte upp till de styrandes ideal, var så god att betala. 

”Inte nog med att jag aldrig vabbar, inte är borta från jobbet i åratal och kan gå jourer på högtider då andra vill vara lediga, nu ska jag betala mer i skatt också”, recenserade en läkarkollega det kristdemokratiska jobbskatteavdraget. Visserligen tjänar alla på att barn kommer till världen, men barnlösas produktivitet ska inte heller underskattas. 

KD hävdar att förslaget skulle underlätta ekonomin för barnfamiljer. Nog finns det en poäng i att barn kan vara belastande för privatekonomin, men Sverige är redan generöst mot familjebildare: barnbidrag, bostadstillägg och världens mest tilltagna föräldraledighet är bara några av de statliga föräldraförmånerna. Ett jobbskatteavdrag för nämnda grupp skulle inte ens komma de mest utsatta barnen till del - deras föräldrar har ju inget jobb vars löneskatt man kan göra avdrag på. 

Kostnadsbomb förhindrar inte skjutningar

Dessutom är förslaget dyrt. Kristdemokraterna vill lägga hela 12 miljarder kronor på att sänka skatten för föräldrar med 500 kronor per person och månad. Det är den största utgiften i partiets budgetmotion som lades fram i riksdagen i höstas. Som tur är stoppade Moderaterna de knasigaste KD-idéerna i den gemensamma budgeten som sedan röstades igenom. Därför läggs nu bland annat 1,6 miljarder på polisen, 3,9 miljarder på försvar och säkerhet samt 1 miljard på äldrevård. 

Busch Thor pratar gärna om dessa satsningar, fast det bara är kaffepengar i jämförelse med vad kristdemokraterna vill spendera på barnfamiljer. Men jobbskatteavdraget håller hon anmärkningsvärt tyst om. Kanske inser Busch Thor att föräldrar hellre vill ha fler poliser på gatan än mer pengar på lönekontot.

Att i ett krisande Sverige lägga miljarder på skattesänkningar för barnfamiljer är allt annat än ansvarstagande. Kristdemokraterna är uppenbarligen inte mogna att axla uppdraget som inflytelserikt oppositionsparti.