Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Kajsa Dovstad

Allt fler läkare funderar på att lämna yrket - jag är en av dem

Läkare är på väg att bli det nya lärare - ett yrke som nyutbildade flyr ifrån.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Allt fler unga läkare överväger att lämna sjukvården. Det är tyvärr inte speciellt förvånande.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det råder läkarbrist. Ändå sitter jag och skriver ledare i Expressen i sommar i stället för att stå på den akutmottagning där jag arbetade i våras. Jag, en nyutexaminerad läkare, borde vilja underlätta situationen i vården - inte formulera rubriker om bemanningskrisen. 

Bara ett halvår in i yrkeslivet funderar jag dock på att lämna det. Jag är inte ensam. Nästan 300 yngre läkare arbetar med annat, enligt en ny rapport från Sveriges yngre läkares förening (SYLF). Antalet har tredubblats på 10 år. Och det lär bli fler. På bara ett år har andelen yngre som uppger att de förmodligen kommer att överge läkarbanan ökat från 15 till 30 procent. 

Dålig arbetsmiljö för läkare

Flera gamla kursare och nya kolleger letar andra karriärvägar. Även de som hela livet har drömt om att bli läkare ångrar sitt yrkesval. Mötet med verkligheten förskräcker. 

Jag har gått 15 timmars jourer utan ordentliga pauser, stått ensam mitt i natten på en överfull akutmottagning med kollegerna upptagna på annat håll. Alla gör så gott de kan, och oftast, just därför, fungerar det hyggligt. De flesta patienter får hjälp, efter lite tid, utan allt för många missar. Allt slit vore okej om framtiden såg bättre ut. Så är det dessvärre inte. 

Arbetsmiljön för läkare försämras. Förutom stressen på jobbet tillkommer pressen över arbetsmarknaden. För att bli legitimerad läkare måste man göra allmäntjänstgöring, AT. Det är tänkt att vara en introduktionstjänst, där läkare under handledning får erfarenhet av att praktisera yrket. 

Men regionerna tillhandahåller inte tillräckligt med AT-platser. I stället låter de icke legitimerade underläkare, som mig, göra samma jobb. Fast på osäkra vikariat, till lägre lön och många gånger utan ordentlig handledning. Antalet månader från examen till AT har ökat med 50 procent på tio år. SYLF räknar med att väntetiden nu kostar skattebetalarna 200 miljoner kronor årligen. 

En annan anledning till att lämna yrket är att lönerna sjunker. Läkare är fortfarande ett välbetalt yrke, men det är inte så lukrativt som man kan tro. Enligt Saco är läkarprogrammet den utbildning som lönar sig bäst, men statistiken är gravt missvisande. Alla ekonomer och ingenjörer klumpas ihop, fastän läkare borde jämföras med övriga topputbildningar. Det är trots allt skillnad på en examen från Handels och en kandidat i ekonomi från exempelvis Mälardalens högskola.

Läkares lön sjunker

Det sticker nog i mångas ögon när läkare klagar över sin lön. Jantelagen dömer hårt. Men vi som har gått Sveriges längsta universitetsutbildning borde få minst lika bra betalt för att rädda liv som om vi skulle sadla om till managementkonsult.

Jag har investerat fem och ett halvt år av mitt liv på att utbilda mig till läkare. Skattebetalarna har lagt ungefär 765 000 kronor på min läkarutbildning. Det är en win-win situation, förutsatt att jag blir specialistläkare och kan beta av de långa vårdköerna. Med AT-brist, dåliga arbetsvillkor och usel arbetsmiljö lägger makthavarna dock krokben för sig själva. 

Jag har haft tur, och börjar en AT-tjänst i augusti. När jag är klar hoppas jag att jag vill arbeta med patienter. Situationen måste dock förändras för att jag inte ska tillhöra den tredjedel som planerar att lämna vården. 

Hur ska välfärden klara alla 40-talister? Chefsekonomen om den svåra situationen i kommuner och landsting.