Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kajsa Dovstad

Galna miljöregler stoppar Försvaret från att öva

Övning på Tofta skjutfält.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Försvaret kan inte öva eftersom miljötillstånd sätter stopp. Låt det bli spiken i kistan för dagens miljöbalk. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Han sa det inte rakt ut, överste Magnus Frykvall. Förstås.

Iklädd grön uniform stod chefen för Gotlands regemente ut från de andra paneldeltagarna, en något udda fågel på ett Almedalsseminarium om miljötillstånd. 

Och en representant för Försvarsmakten måste uppträda diplomatiskt.

Så han konstaterade att politikerna gav motstridiga signaler. Å ena sidan, beslut om att rusta upp. Å andra sidan, en miljölagstiftning som sätter stopp för övningar – på Försvarets egna skjutfält. 

Vilket gör det ”svårt att leverera den produkt som beställts”, för att använda det diplomatiska språkbruket. 

Produkten som beställts är försvaret av Sverige. Men förmågan kan i dag inte utökas i den omfattning som behövs, skriver Försvarsmakten i en hemställan till regeringen om att göra vissa undantag från miljölagstiftningen. Dagens processer går på tok för långsamt – det kan ta upp till tio år att få ett tillstånd beviljat. 

2015 lämnades det in en ansökan för Tofta skjutfält söder om Visby. Först nu i april gav regeringen klartecken. Men tillståndet är redan utdaterat. Kraven på detaljer är höga, och – hör och häpna – omvärldsläget kan förändras snabbare än svenska miljöprocesser. 

Hela ”In Sweden, we have a system”-tänket lämpar sig dåligt för att möta Putin

På Tofta får artilleripjäser bara sättas upp på ett fåtal specifika platser. Vilket omöjliggör stora övningar med modernt, mobilt artilleri. Det håller inte. 

Sverige kan inte gå med i Nato och sedan insistera på att alla inväntar världskrånglig byråkrati innan ordentliga övningar på strategiskt viktiga områden som Gotland genomförs. Argumentet att ”Länsstyrelsen says no” lär inte imponera på en amerikansk general.

Nej, hela ”In Sweden, we have a system”-tänket lämpar sig dåligt för att möta Putin. 

Man blir mörkrädd av att läsa hur miljötillstånden hindrar försvaret. Flygvapnet har ett visst antal starter och landningar att förhålla sig till. Måste JAS Gripen upp i incidentberedskap för att kontrollera ryska plan som närmar sig svenskt luftrum – ja, då ryker en planerad övning. 

Visst är buller jobbigt. Dånet från en helikopter över Visby hamn stör till exempel seminariet, där vi sitter med öppna fönster för att få lite svalka i sommarhettan. Den typen av buller, i luften bortom övningsfält, är däremot inte tillståndspliktig – vilket blir ytterligare ett exempel på absurditeten i det svenska regelkrånglet.

Bara i år har jag hört samma helikopterljud många gånger. Precis intill mina föräldrars hus i Karlskrona ligger nämligen ett skjutfält. Av rädsla för att vi ska bli fler boende, där någon i framtiden får för sig att överklaga ett miljötillstånd, stoppar Försvaret de flesta ny- och utbyggnationer. 

Likadant agerar man kring Tofta, vilket så klart skapar irritation bland lokalbefolkningen – även om gotlänningarna i grunden är positiva till nya P18. En lösning på det problemet kan vara servitut, att avtala bort rätten att överklaga. Då skulle inte Försvaret behöva säga nej i samma utsträckning. Och bor man nära ett militärt övningsområde får man faktiskt räkna med lite smällar och buller. 

Sista ordet på seminariet får representanten för Svenskt Näringsliv. Han är försiktigt optimistisk. Förra sommarens stora politiska händelse, att miljöbalken hotade Cementas tillverkning av hållbart gotländskt cement, fick upp tillståndsgivningen på dagordningen. 

Försvarsmakten begär visserligen bara undantag för den egna myndigheten, men överste Frykvalls berättelse blottlägger de grundläggande felen med dagens miljölagstiftning. 

Även diplomatiska ord kan ha stor sprängkraft. 

Förhoppningsvis lyssnar politikerna.