Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julklapparna till Annie Lööf kan bli för dyra

Annie Lööf håller nyckeln till Rosenbad. Hon kan därmed räkna med finfina julklappar från statsministerkandidaterna Löfven och Kristersson.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Först till kvarn...Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) kommer nu att hårduppvakta Annie Lööf för att vinna Centerpartiets gunst. S och M bör besinna sig och i stället göra upp på egen hand. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det blir ingen ny statsministeromröstning före jul. Talmannen Andreas Norlén ger i stället partiledarna respit över jul och nyår. Först onsdagen den 16 januari är det återigen dags för riksdagen att ta ställning till nästa kandidat.

Det kommer alltså att dröja över fyra månader efter valdagen innan Sverige kan få en ny regering. Det är en oförsvarligt lång väntan. Ändå gjorde talmannen rätt. 

Om han hade tvingat fram en ny omröstning denna vecka hade kandidaten i fråga sannolikt gått mot ett nederlag. Då hade det bara återstått en chans innan ett extraval måste utlysas. 

Det hade gett statsministerkandidaten i omgång fyra en enorm fördel. Risken är överhängande att förloppet skulle ha gett upphov till bittra debatter om huruvida talmannen haft ett avgörande inflytande över vem som till sist blev vald.

Därför är det rätt att försöka avgöra regeringsfrågan redan i omgång tre, i formen av en öppen tävlan. Ingen ska i efterhand kunna hävda att processen var riggad eller att det inte fanns tillräcklig tid för förhandlingar eller förankring. 

Talmannen var trög i starten

Det som talmannen förtjänar kritik för är i stället inledningen på regeringsbildningsprocessen. Då slösades värdefull tid bort på två veckor långa sonderingsuppdrag som inte resulterade i någonting. Om Norlén i stället hade lagt större press på partiledarna redan från början hade Sverige troligen haft en ny regering vid det här laget.

Den närmaste tiden kommer Centerpartiet att uppvaktas intensivt från två håll. Det är fortfarande Annie Lööf som håller på nyckeln till Rosenbad. Löfven kommer att göra sitt yttersta för att blidka C om arbetsrätten. Samtidigt kommer Ulf Kristersson att försöka övertyga C om att SD inte får något inflytande över politiken. 

Lita på att jultomten kommer med en sprängfylld säck till Annie Lööf i år. Det är förstås en privilegierad position; samtidigt jagas C av fallande opinionssiffror. Utrymmet för att rata klapparna har minskat.

Vänsterpartiet och SD kan tappa humöret

Om Löfven och Kristersson bjuder för generöst finns dessutom risken att de får nej i statsministeromröstningen av andra partier - i första hand V respektive SD.

Mycket ljus har denna höst riktats mot Annie Lööf och hennes kompromisslösa nejsägande. Men hennes centrala roll är en direkt följd av att Löfven och Kristersson har valt att ge henne denna upphöjda position.

S och M har inte ens vågat tänka tanken att runda C och göra upp på egen hand. Partierna är helt fast i sina gamla roller som politikens huvudmotståndare. Trots att både partilandskapet och sakfrågorna har förändrats i grunden har S och M inte förmått att tänka nytt.

Nu finns tid att börja tänka utanför boxen. Priset för att vinna över Centerpartiet kan visa sig bli högt för såväl S som M.

Läs också:

Låt inte Annie Lööf ta över showen, S och M