Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Julian Assange - en principlös posör

Foto: Almasi / Splash News

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Förra veckans nyhetsflöde dominerades av två dramer med yttrandefrihet som ledord. Men kontrasten mellan de två skådespelen kunde inte vara större.

Å ena sidan de tre kvinnorna från ryska punkkollektivet Pussy Riot, som i fredags dömdes till två år i arbetsläger för sin numera världsberömda punkbön i Frälsarkatedralen i Moskva. De har gjort klart att de inte tänker ansöka om nåd: "Putin borde be oss om nåd". Så högt håller de principen om yttrandefrihet.

Å andra sidan Wikileaksgrundaren Julian Assange som försöker få sin vägran att inställa sig i Sverige för att stå till svars för våldtäktsmisstankar att handla om politisk förföljelse. Och som nu när det passar honom lierar sig med en regim som inte står Putins Ryssland långt efter när det kommer till politiskt förtryck.

 

Pussy Riot står upp för yttrandefriheten. Assange försöker exploatera den för sina egna syften.

Det var i februari som Pussy Riot klev in i katedralen i Moskva och bad till Jungfru Maria att hon skulle ansluta sig till den feministiska rörelsen och se till att Vladimir Putin lämnade makten.

Samma månad i Ecuador dömdes tre ägare och redaktören för tidningen El Universo till tre års fängelse och 40 miljoner dollar i böter, för förtal av president Rafael Correa. Redaktören, Emilio Palaco, hade nämligen i en artikel upprepade gånger kallat Correa för en diktator.

Correa hoppas att liknade åtal kommer till stånd i Ecuadors grannländer: "Det skulle innebära ett stort steg framåt för befrielsen av Amerika från en av dess största och mest ohotade krafter: de korrupta medierna."

 

Enligt den oberoende ideella organisationen The Committee to Protect Journalists har Correa sedan han kom till makten inlett en era av utbrett förtryck i Eucador. Det är i detta land Assange fått asyl, något Wikileaksgrundaren beredde vägen för genom en fjäskig intervju med Correa i sin egen tv-show. En tv-show som händelsevis sänds av Russia Today - en tv-kanal som finansieras av Putins Kreml och är känd för sin regimvänliga propaganda.

 

Cirkeln är på så vis sluten. För Assange är det skillnad på förtryck och förtryck - så länge det inte sker under västlig flagg bryr han sig inte. I den mån han hade någon trovärdighet kvar förverkade han den i sitt tal från ecuadorianska ambassadens balkong i går eftermiddag.

Han tackade Correa och den "modiga latinamerikanska nation som tog ställning för rättvisa". Några andetag senare krävde han att USA slutar förfölja journalister och inte åtalar några fler medieorganisationer. Förföljelsen av journalister i Ecuador eller andra delar av Latinamerika nämnde han däremot inte med ett ord.

Men han tog upp domen mot Pussy Riot-medlemmarna, som ett annat exempel på förtryck. Om Assange hade någon skam i kroppen skulle han inte jämföra sig med dem. De spelar i en helt annan liga.