Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
John Hassler

Trump är inte så viktig för ekonomin som det påstås

Trumps rykte som tillväxtfantom är starkt överdrivet, skriver John Hassler.
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps politik har nog varit bra för tillväxten i USA, men hans betydelse för ekonomin är starkt överdriven.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

”It’s NOT the economy, stupid”. I opinionsundersökningar har USA:s väljare pekat ut ekonomin som en av de viktigaste valfrågorna, kanske den allra viktigaste. Det borde den inte ha varit.

USA:s ekonomi har visserligen gått bra under Trump fram till coronakrisen och självklart tar sittande president åt sig äran för detta. Av många framställs Trumps ekonomiska politik som orsaken till att han och republikanerna gjorde ett oväntat bra val. 

USA är ett rikt land, inkomsterna per person är cirka 30 procent högre än i andra stora och rika länder som i G7-gruppen, som Frankrike, Japan, Kanada och Tyskland. Under Trump behölls försprånget mot dessa länder fram till coronakrisen. 

Under både Bush den yngre och Obama drygades dock det försprånget ut med några procentenheter. Arbetslösheten föll under Trump, men den föll i samma takt under Obama. Börsen steg något snabbare under Trump, 11 procent per år mot 9 procent under Obama. 

Trumps skattereform innebar något sänkta inkomstskatter för de flesta och betydande sänkningar av beskattningen av företagsvinster. Tidigare var företagsbeskattningen faktiskt en av de högsta i världen men är nu mer normal i ett internationellt perspektiv. Den är dock fortsatt klart högre än i Sverige om delstaternas beskattning räknas in. Trumps skattereform var förmodligen bra för tillväxten, men jämfört med till exempel den svenska skattereformen på 90-talet och även jobbskatteavdragen bleknar den betydligt. Trumps rykte som tillväxtfantom är alltså starkt överdrivet. 

Detta trots att skillnaderna i ekonomisk politik mellan Trump och Biden knappast är större än mellan svenska moderater och socialdemokrater.

Bidens planer om att öka skatten för företag och för dem som tjänar mer än 400 000 dollar om året skulle kunna kan ha en negativ effekt på tillväxten, men även med en rätt pessimistisk bedömning handlar det om små siffror. 

Å andra sidan stämmer det inte heller att Trumps politik skulle ha ökat de ekonomiska klyftorna. USA är ett extremt ojämlikt land. Den procent med de högsta inkomsterna tjänar nästan dubbelt så mycket som de 50 procent som har de lägsta inkomsterna. I Sverige tjänar den undre halvan nästan tre gånger så mycket som procenten i topp. Men den extrema ojämlikheten i USA växte fram under 80 och 90-talen. Under Trump och även Obama hände inte mycket i någondera riktningen.

Den politiska diskussionen verkar utgå ifrån att det är presidenten som skapar ekonomisk tillväxt. Det är en felsyn och en farlig sådan. Tillväxt skapas inte av presidenter och inte heller av stats- eller finansministrar. Den skapas av alla vi människor som verkar i företag, skolor och universitet, men också i nödvändiga stödfunktioner som vård, omsorg, polis och rättsväsende. 

Självklart är politiska beslut om till exempel skatter och resursfördelning viktiga för att skapa bra förutsättningar för tillväxt. Men utmålandet av politiska ledare som allsmäktiga tillväxtskapare har i USA lett till en extrem polarisering. Beroende på vem som kommer till makten anses det bli ekonomiskt himmelrike eller fullständig kollaps. Detta trots att skillnaderna i ekonomisk politik mellan Trump och Biden knappast är större än mellan svenska moderater och socialdemokrater. 

Till skillnad från USA har vi i Sverige en rätt sansad debatt om den ekonomiska politiken. Det är viktigt att slå vakt om detta. Precis som med tillväxten kan vi bara göra det tillsammans.