Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
John Hassler

Regeringens budget är fel medicin mot krisen

Vårens krispaket blev dyra men är förmodligen värda sina prislappar. Regeringens budgetproposition för 2021 är däremot feltänkt, skriver John Hassler.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Magdalena Anderssons enorma budget hjälper inte mot coronakrisen och den bådar illa för framtiden. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Vårens många krispaket var gigantiska. Statens utgifter för krisåtgärder under 2020 beräknas bli cirka 200 miljarder kronor. Det är 20 000 per svensk. Stöd till korttidsarbete, sänkta arbetsgivaravgifter och att staten betalar för företagens ökade sjuklönekostnader står för ungefär hälften av dessa utgifter.

Det är sannolikt väl använda pengar, eftersom de bidragit till att vi hittills sluppit massuppsägningar och en flodvåg av konkurser.

Den budget för år 2021 som finansminister Magdalena Andersson, S, presenterade i veckan är också dyr. I finansplanen beskriver hon budgeten som ett ”kraftfullt grönt återstartspaket”. Tanken är att vi ska stimulera oss ur krisen med hjälp av 105 miljarder kronor. Jag tror att det är feltänkt. 

Mycket pekar på att den ekonomiska utvecklingen har vänt uppåt i Sverige och Europa. I början av krisen var oron stor för coronakrisen snabbt skulle utvecklas till en total och global ekonomisk kollaps. Kraftfulla åtgärder från regeringar och kanske särskilt centralbanker ledde till att så inte skedde. Med minskad oro kom försäljningen tillbaka i de branscher som inte direkt påverkas av nedstängningar och social distansering. 

Men viruset finns kvar i våra samhällen och vi vet inte när ett effektivt vaccin kommer. Smittspridningen ökar nu igen och det är inte omöjligt att vi liksom i andra länder återigen måste skärpa smittskyddsregler och rekommendationer. 

Coronakrisen är alltså inte över. Försäljningen för hotell- och restaurangföretag var i augusti 43 respektive 24 procent lägre än förra året, enligt Statistiska centralbyrån. I taxibranschen var fallet 30 procent och i kultursektorn 25. Mot detta hjälper inga stimulanspaket. 

Orsaken till att vi undviker restaurangbesök, resor och konserter är ju inte att svenskarna saknar pengar utan att vi försöker hålla tillbaka coronasmittan. Så länge sådana är nödvändiga är det övervintringspolitik – inte stimulanser och återstartspaket – som behövs. 

Man får hoppas att Magdalena Andersson och hennes efterträdare tar tillbaka kontrollen över hur våra skattepengar används

Magdalena Anderssons budget borde därför fokuserat på att göra de redan beslutade stöden mer träffsäkra. Det så kallade omställningsstödet ska förlängas, vilket är bra, men ansökningsprocessen borde förenklas och utbetalningarna ske mycket snabbare. 

Stödet till korttidsarbete borde förändras så att staten inte bara betalar för att människor ska vara hemma. Under andra kvartalet i år arbetade svenskarna 10 miljoner timmar färre per vecka. De frigjorda timmarna borde användas till något vettigt som till exempel fortbildning, att träna praktikanter eller att jobba tillfälligt på andra arbetsplatser som behöver arbetskraft. För att så ska ske behöver reglerna ändras.

Varför handlar då regeringens budget om återstart och inte om övervintring? Jag misstänker att det beror på att många parter i och utanför regeringen nu vill ta chansen att genomföra sina kostsamma favoritprojekt. Nu behöver man inte bry sig om det finanspolitiska ramverkets krav på att utgifter ska finansieras och vara välmotiverade. Favoritprojekten, som i normala tider inte håller för en beräkning av intäkter och kostnader, kan nu drivas igenom. Det hjälper inte mot coronakrisen och det bådar illa för framtiden. 

Man får hoppas att Magdalena Andersson och hennes efterträdare tar tillbaka kontrollen över hur våra skattepengar används.