Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
John Hassler

Lilla Sveriges klimatutsläpp är irrelevanta när Kina kokar

Rekord-älskaren Stefan Löfven har som mål att Sverige ska bli världens första fossilfria land. Men det struntar nog Peking i.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Om Kina bolmar på som tidigare måste resten av världen införa en drygt 20 gånger högre koldioxidavgift än om Kina är med på tåget, har John Hassler med kolleger räknat ut.
Foto: ANDY WONG / AP

Klimatförändringarna kan bara bromsas om världen kommer överens om en effektiv klimatpolitik. Om inte Kina är med i en sådan överenskommelse blir det sannolikt omöjligt att förhindra en framtida klimatkris. 

Diskussionen i Sverige borde därför handla om hur vi kan bidra till att minska de globala utsläppen av växthusgaser, särskilt Kinas. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Klimatförändringarna och coronakrisen är båda globala hot mot hälsa och ekonomi. Men de är i de flesta andra avseenden mycket annorlunda. Vilken smittskyddspolitik Sverige vidtar påverkar riskerna att smittas för svenska medborgare. Varje individ som tvättar händerna noggrant och vidtar social distansering minskar direkt risken att själv drabbas av Covid-19. 

Klimatet bryr sig dock inte om Sveriges utsläpp. Enskilda individers val att köpa elbil, sluta flyga eller bli vegan har ingen betydelse för deras egen utsatthet för klimatförändringarna. 

En framtida klimatkris kan bara förhindras genom breda internationella överenskommelser. Det kan tyckas att detta borde vara självklart men verkar inte vara det när man lyssnar på den svenska klimatdebatten. Den handlar i princip enbart om vad som kan göras inom Sveriges gränser och vad man själv kan göra för att minska sitt eget klimatavtryck. 

Tyvärr är det en i stort sett irrelevant diskussion. Helt avgörande för klimatet är att Kina lyckas minska och på sikt avveckla sitt enorma kolberoende. 

Sverige ska enligt regeringen bli ”världens första fossilfria land”. Denna slogan imponerar knappast på Kinas ledare.

Tillsammans med mina kollegor Per Krusell, Conny Olovsson och Michael Reiter har jag räknat på vilken politik som skulle krävas i resten av världen om Kina bolmar på som tidigare. Våra beräkningar visar sig att resten av världen då måste införa en drygt 20 gånger högre koldioxidavgift än om Kina är med på tåget. Orsaken till detta är att också ett lågt pris på utsläpp har stora effekter på utsläppen. Effekten avtar sedan ju högre avgiften blir. Det är därmed väldigt svårt för resten av världen att kompensera för att Kina inte minskar sina utsläpp.

Målen för den svenska klimatpolitiken avser utsläppen inom Sveriges gränser. Om utsläpp flyttas till andra länder beaktas inte. Sverige ska enligt regeringen bli ”världens första fossilfria land”. Denna slogan imponerar knappast på Kinas ledare. 

Klimatpolitiska rådet är den expertmyndighet som granskar regeringens klimatpolitik. Det borde få i uppgift att analysera hur Sveriges klimatpolitik bidrar till att minska de globala utsläppen. Det ingår inte i uppdraget nu vilket istället bara handlar om utsläppen inom Sveriges gränser.

EU är också tillräckligt stort för att direkt kunna påverka Kina, både med piska och morot.

Vad borde då Sverige göra? Viktigast är verka för en ambitiös klimatpolitik i EU. Här har Sverige tidigare haft stora framgångar. 2018 förändrades EU:s utsläppshandelssystem i linje med vad som brukar kallas ”The Swedish Proposal”. Förändringarna beräknas över tid leda till utsläppsminskningar inom EU flera gånger större än Sveriges samlade utsläpp under all framtid. EU:s klimatpolitik behöver stramas åt ytterligare men är redan ett lysande exempel på att länder med mycket olika förutsättningar kan komma överens om en effektiv klimatpolitik. 

EU är också tillräckligt stort för att direkt kunna påverka Kina, både med piska och morot. Klimattullar i form av en koldioxidavgift som borde tagits ut där varan producerades bör införas. Eftersom EU är världens största fria marknad skapar detta betydande incitament för Kina att införa egna klimatavgifter. 

Även om Sverige är litet kan vi påverka resten av världen. Men då måste blicken lyftas från utsläppen inom Sverige gränser.