Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
John Hassler

Krisen är inget bra tillfälle att bygga om Sverige

Sverige behöver bli klimatneutralt. Omvandlingen sker dock bäst under ordnade former och inte genom chockterapi under coronakrisen.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu är inte rätt tid att med flit göra människor arbetslösa bara för att de arbetar med sådant som politiker inte bedömer som hållbart. I möjligaste mån borde Sverige efter krisen se ut som före.  

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I kriser sker stora förändringar, ibland till det bättre. 90-talskrisen var lång och djup men efter den var Sverige bättre och mer konkurrenskraftigt. Är coronakrisen ett nytt tillfälle att göra en helrenovering av vårt land? 

Vi skulle kunna ersätta smutsig industri med långsiktigt hållbara företag som betalar bra löner, bygga en klimatsmart transportsektor utan flyg och satsa mer på inhemsk produktion och kortare produktionskedjor. Många förslag i denna riktning syns nu på debatt- och ledarsidor. De låter lockande men bygger på en felaktig analys av krisen och riskerar göra den onödigt djup och lång.

Djupet i 90-talskrisen orsakades av att Sverige under lång tid struntat i att underhålla och reformera det svenska samhället. Exportindustrin var inte konkurrenskraftig utan hade hållits under armarna med återkommande devalveringar. Pensionssystemet var konkursmässigt och skattesystemet ruttet. Ganska plötsligt uppstod en samsyn om att Sverige behövde göras om i grunden. De flesta problemen åtgärdades och Sverige kom ur krisen mycket starkare än innan.

Coronakrisen är helt annorlunda. Visserligen har brister i vår krisberedskap nu blivit tydliga men krisen skapades av ett virus, inte av att Sverige skulle vara i behov av att byggas om i grunden. Orsaken till krisen kommer att försvinna även om vi inte riktigt vet när. 90-talskrisens metoder vore därför fel medicin i dag. Om vi nu driver fram stora strukturförändringar kommer krisen att bli lika lång och djup som då.

Det är verklighetsfrämmande att människor som förlorat jobbet i besöksnäring snabbt ska kunna bygga höghastighetsbanor

Det är sant att Sverige behöver förändras. Vi ska bli klimatneutrala och utveckla ett långsiktigt hållbart samhälle. Omvandlingen sker dock bäst under ordnade former och inte genom chockterapi. En sådan riskerar att leda till konflikt och motstånd. Nu är inte rätt tid att med flit göra människor arbetslösa om de arbetar i verksamheter som politiker bedömer som inte ”långsiktigt hållbara”. Därför ska politiken sikta på att överbrygga krisen. I möjligaste mån ska Sverige efter krisen se ut som före.

Allt kommer förstås inte att se ut exakt som innan. Kanske reser vi mindre och ändrar andra vanor. Men hur det kommer att bli med detta vet ingen, särskilt inte våra politiker. Det är något vi får ta hand om när krisen är över, även om det inte är fel att fundera på det redan nu.

Jag tror inte heller på att stora infrastrukturprojekt ska kunna kickstarta Sverige. Det är verklighetsfrämmande att människor som förlorat jobbet i besöksnäring och serviceverksamhet snabbt ska kunna omskolas till rallare för att bygga banor för höghastighetståg eller elvägar för fordonstrafik. 

Staten har nu råd att hjälpa människor och företag som förlorat sina inkomster genom att låna från oss andra. Men det betyder inte att det finns arbetskraft och maskiner som gratis kan användas för realekonomiska investeringar. Sådana ska göras efter noggrann eftertanke där kostnader ställs mot nytta. 

Krisen är inget gyllene tillfälle till en complete makeover.

https://embed.radioplay.io?id=68433&country_iso=se"