Johannes Forssberg

Sverigedemokraternas ideologi som praktik

Publicerad

Kent Ekeroth säger sig nu skämmas för den där sommarnatten som han garvande förevigade med sin kamera 2010.

En känsla som verkar ha kommit plötsligt.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I 2,5 års tid har han - om man nu ska tro Jimmie Åkesson - ljugit om händelserna som, när man ser dem på film, framstår som allt annat än kvalfyllda för Ekeroth och järnrörsgänget. De ser lyckliga och upprymda ut mot slutet av filmen. Kent Ekeroth är påfallande stolt.

"Det känns skönt att veta att ingen av oss backar", säger riksdagsmannen förbrödrande.

De har tidigare tillsammans angripit en ensam man så berusad att han knappt kunde stå på benen. Erik Almqvist har kallat en modig ung kvinna som försökte gå emellan för "lilla horan" medan kamraterna skrockat. Kent Ekeroth har knuffat in en tjej i en bil.

Därefter har gänget beväpnat sig med stulna järnrör, av allt att döma för att återuppta bråket med en man som rimligen är för full för att skada någon annan än sig själv.

Sedan fick de syn på polisen, släppte sina vapen och gick fram och ljög med sina mest inställsamma röster. När de lämnat platsen säger Almqvist nöjt att "det funkar alltid att vara ögontjänare".

Allt detta är för Kent Ekeroth, SD:s kandidat till justitieminister, alltså ett bevis för kollektivt mod, för att han och grabbarna är riktiga män som inte backar undan. Det är lätt att känna förakt för dessa herrars gränslösa ynklighet.

Men det viktiga är inte vad filmen säger om dem som individer, utan om Sverigedemokraterna som parti.

Det är otänkbart att något annat partis finans- och rättspolitiska talesmän skulle bete sig på det sättet och orsaken till det är politisk.

 

När Erik Almqvist hotfullt förklarade för komikern Soran Ismail att Sverige inte är hans, att han inte är svensk, predikade han partiprogrammet. SD förbehåller sig rätten att avgöra vem som är svensk. Det räcker inte att se sig som sådan, vara född, uppvuxen eller medborgare här.

Personer med rötter i andra kulturer är aldrig självklart svenska för SD.

De antas kunna dölja främmande lojaliteter, hur svenska de än verkar.

Därför har ledande sverigedemokrater sagt eller antytt att såväl Nyamko Sabuni som Loreen och Zlatan inte är svenskar.

Mona Sahlin fick kritik från förståsigpåare för att hon i en debatt mot Jimmie Åkesson hängde upp sin argumentation på SD-ledarens underkännande av Zlatans svenskhet. Men hon satte fingret på något väldigt viktigt.

Tolkningsföreträdet vad gäller vem som är en äkta svensk, tysk etc , innebär en farlig makt, som genom historien alltid har missbrukats.

Det ger den "äkta svensken", som Erik Almqvist, rätt att sätta sig över den vars svenskhet kan ifrågasättas.

Eftersom järnrörsgänget placerar sig själva överst på den glidande skalan över äkta svenskhet kunde de den där sommarnatten ta sig friheten att göra sådant som de skulle ha kölhalat mindre svenska individer för.

 

Kent Ekeroths politiska profilfråga är hårda tag mot våld och brottslighet. Men nolltoleransen omfattar inte honom och hans huligangäng och inte heller den våldsförespråkande brittiska högerextremisten Alan Lake, som Ekeroth 2009 bjöd in till ett seminarium.

Den där ökända sommarnatten 2010 uttrycktes kärnan i SD:s politik tydligt och klart; att vita män ska ha särskilda privilegier.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag