Johannes Forssberg

Staten måste sluta sponsra homofobi

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

"Vi har inga homosexuella i vår församling." Så löd det ständiga svaret när journalisten Peter Letmark ringde runt till islamiska samfund för att tala med homosexuella muslimer.

Det starka motståndet fick honom att påbörja en artikelserie, som de senaste veckorna har gått i DN.

Berättelserna om hur svårt eller rentav farligt livet som homosexuell kan vara i muslimska miljöer är skakande. Det handlar om fientliga familjer, internaliserad skam och inte minst total osynlighet.

Inga islamiska församlingar i Sverige har sagt sig välkomna homosexuella muslimer och samkönade äktenskap har aldrig ens diskuterats.

När reporten Niklas Orrenius, då på Sydsvenskan, 2009 frågade vigselförrättaren Ayoub Chibli vad som skulle hända den imam som förklarade sig redo att viga samkönade fick han ett skratt till svar:

"Jag vet inte hur mycket stryk den personen skulle få. Han skulle få löpa gatlopp", sa Chibli.

Och då anses ändå Malmömoskén, där han arbetade, vara en moderat inrättning.

När intolerans mot homosexualitet predikas vid svenska moskéer, sker det med stöd från svenska staten. De islamiska samfund som undantagslöst fördömer homosexualitet fick förra året tillsammans omkring 6,5 miljoner kronor från staten. Pengarna fördelas av myndigheten Nämnden för statligt stöd till trossamfund.

Bland samfunden staten sponsrar finns också bokstavstroende kristna samfund, med oförsonlig inställning till homosexualitet.

När "Evangelisk Luthersk Mission - Bibeltrogna vänner" klargjorde sin syn i ett svar till Svenska Dagbladet häromåret förklarade de att homosexualitet är en följd av att ondskan kom in i världen. Också detta samfund får ta del av skattemedel.

Förutsättningarna för att beviljas statligt stöd är enligt lagen att samfundet i fråga dels är stabilt och livskraftigt, dels att det bidrar till att "stärka och upprätthålla de grundläggande värderingar samhället vilar på".

Synen på homosexualitet som ett uttryck för ondska anses alltså enligt tolkning av svensk lag vara förenlig med samhällets grundvärderingar.

Eftersom det statliga stödet villkoras på det sättet är det i praktiken en kvalitetsmärkning av religion. Staten har praktiskt taget gått i god för ett antal hbt-fientliga religiösa samfund.

När ansvarig minister Stefan Attefall tillfrågades om hur de "grundläggande värderingarna" hänger ihop med homofobi förklarade han att vi skulle skapa ett "totalitärt samhälle" om vi bara gav bidrag till de som "tycker som vi själva".

Att organisationer som inte får statliga bidrag därmed är totalitärt förtryckta innebär onekligen en ny definition av begreppet. Religiösa samfund får givetvis tycka vad de vill om hbt-personer. Men inte med skattepengar i ryggen.

När staten fastslår att homofientligheten inom islamiska och en del kristna samfund går ihop med våra "grundläggande värderingar" säger man något skrämmande: Att frågan om sexuellt likaberättigade må vara en del av samhällets värderingar, men inte de grundläggande.

Att hbt-rättigheter ligger i ett ytligt och mindre viktigt skikt. Det finns en enkel lösning på frågan om hur diverse religioner hänger ihop med samhällets värderingar: lägg ner det statliga stödet till trossamfund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag