Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johannes Forssberg

Snåla inte på julbord till offentliganställda

Offentliganställda gör ett viktigt arbete och förtjänar uppskattning. Låt oss hoppas att de får gå på roliga och inte alltför nedskurna julfester i år.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Justitiekansler Anna Skarhed blev nyligen uppringd av en SR-journalist som ville ställa henne till svars för hennes myndighets festvanor.

Hade juristerna på JK vaskat champagne? Frossat i vodka och rysk kaviar? Gått loss kartongvis på Châteauneuf-du-Pape-viner?

Nej. De 40 anställda hade fått dela på – håll i er nu – sex bag-in-boxar med vin och 72 burkar starköl till det julbord man höll i de egna lokalerna.

När till och med ett så modest firande måste försvaras undrar man hur en oantastlig myndighetsfest skulle se ut.

Bör statsanställda nöja sig med ett rejält glas mjölk, knäckebröd med mjukost och - för festkänslans skull - en skäligt prissatt frukt till dessert för att inte beskyllas för dekadens och slösaktighet? Det verkar nästan så.


Delfinshow – ett gott tecken

Självklart ska man inom offentlig verksamhet hushålla med skattebetalarnas pengar och inte ta efter näringslivets värsta excesser. Men kritiken mot myndigheters personalaktiviteter tycks ofta gå ut på att de överhuvudtaget har några. En konferens som är helt ordinär inom privat verksamhet är besinningslös lyx så fort offentligt anställda deltar.

I Aftonbladets färska granskning av representationskostnader inom offentlig sektor har det exempelvis lyfts fram att ett förband inom Försvarsmakten för sammanlagt 25 000 kronor hade fått se en “exklusiv” delfinföreställning i samband med en konferens på Kolmårdens djurpark. 

Det är ett gott betyg åt den offentliga sektorns moral att en delfinshow på Kolmården är ett av de värsta exemplen på extravagans som tidningen funnit efter att ha granskat i stort sett samtliga myndigheter och kommuner.

Visst finns historiska exempel på orimliga excesser inom byråkratin. Men frågan är om det inte börjar bli ett större problem att myndigheterna är så rädda för att det ska verka som att personalen har det för trevligt.

Snålheten är det stora problemet med personalvården för offentliganställda.
Foto: Thomas Carlén

Företrädare för konferensbranschen har berättat att offentliga verksamheter ofta väljer bort anläggningar som kallas för slott, även om en sådan utgör det mest prisvärda alternativet. Och för personer som går från privat till statlig verksamhet kan det vara chockartat att upptäcka hur snålt ställt det är med allt som ens vagt påminner om personalvård. Snålheten är ett problem.


Offentliganställda ska inte behandlas som tjänare

Många statliga myndigheter konkurrerar med näringslivet om nyckelpersonal och kan i det sammanhanget knappast locka med feta löner. Man sa förr att statens kaka är liten men säker: det är inte lukrativt att jobba statligt men det är i alla fall tryggt. Om statens lilla kaka dessutom är torr som fnöske är frågan vem som kommer vilja ha den.

Framförallt är det så att anställda inom både stat, kommun och landsting gör ett viktigt och, för det mesta, gott arbete och förtjänar att uppskattas för det. De ska inte behandlas som tjänare vars minsta lilla nöje är beroende av vår nåd. Låt oss hoppas att Sveriges offentligt anställda får på roliga och inte alltför nedskurna julfester nu i december.


Läs också: Ta inte OB-tillägget från välfärdens kvinnor


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.