Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Kulturdepartementet gav Ulf Bjereld (S) i uppdrag att göra en översyn av statens stöd till trossamfund. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTKulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Kulturdepartementet gav Ulf Bjereld (S) i uppdrag att göra en översyn av statens stöd till trossamfund. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Kulturdepartementet gav Ulf Bjereld (S) i uppdrag att göra en översyn av statens stöd till trossamfund.  Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Ulf Bjereld, tidigare ordförande för den kristna S-föreningen Tro och Solidaritet, utreder frågan om statsstöd till trossamfund. Foto: ADAM IHSE / TTUlf Bjereld, tidigare ordförande för den kristna S-föreningen Tro och Solidaritet, utreder frågan om statsstöd till trossamfund. Foto: ADAM IHSE / TT
Ulf Bjereld, tidigare ordförande för den kristna S-föreningen Tro och Solidaritet, utreder frågan om statsstöd till trossamfund. Foto: ADAM IHSE / TT
Rikets sal, Jehovas vittnen (Sundbyberg) Foto: JOCKE BERGLUNDRikets sal, Jehovas vittnen (Sundbyberg) Foto: JOCKE BERGLUND
Rikets sal, Jehovas vittnen (Sundbyberg) Foto: JOCKE BERGLUND
Kam. Foto: LINA EIDENBERG ADAMOKam. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Kam. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG
Johannes Forssberg

Sluta upp att sponsra religioner, Bah Kuhnke

Publicerad

Så länge vi tvingas skattefinansiera religionsutövning har vi ingen riktig religionsfrihet. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

För många svenskar är det kväljande att höra USA:s president utbrista ”God bless America!” Vi uppfattar USA som ett land där stat och religion otäckt smetar ihop. I själva verket är sammanblandningen värre i vårt gudlösa land. 

I USA har gudstron en given plats i den politiska vokabulären. Men det är en självklarhet att staten inte ska stötta samfunden. Konstitutionen förbjuder att skattedollar används till att sponsra religionsutövning. Religionsfriheten innebär att alla är fria att utöva sin tro men samtidigt att staten neutralt står utanför. 

Det är orimligt att homosexuella ska tvingas sponsra budskap som går ut på att de utgör en cancersvulst.

Här får i stället religiösa samfund enligt en särskild lag över 90 miljoner skattekronor varje år och det mesta går till själva religionsutövningen. 

Regeringen agerar själv religionsdomare genom att bestämma vilka samfund som får bidrag. Att få stöd är i praktiken en statlig stämpel på att ett samfund utövar en riktig religion. 

Jehovas vittnen har i många år bedrivit en enveten kamp för att få bidrag, inte så mycket för pengarna som för det statliga erkännandet. 

Jehovas vittnen fick rätt i domstol

Men regeringen vägrar, liksom alliansregeringen före den, att släppa in samfundet i sitt religiösa finrum. Detta trots att Högsta förvaltningsdomstolen i flera domar, som regeringarna trotsat med Trumpsk nonchalans, har slagit fast att besluten att neka Jehovas vittnen stöd är olagliga. Den senaste domen kom häromveckan. 

Det juridiska problemet handlar om att staten inte kan värdera olika trosuppfattningar. Och det gör regeringen när den hävdar att Jehovas vittnens vägran att rösta eller ta emot blodtransfusioner ska diskvalificera samfundet från bidrag. När staten på det sättet invänder mot vissa trosuppfattningar privilegierar den samtidigt andra. 

Om staten ska sponsra religioner måste i princip alla ha lika rätt. 

Bortsett från Jehovas vittnen har regeringen visserligen inga större politiska betänkligheter. Man betalar ut bidrag till såväl starkt konservativa kristna samfund som till islamiska församlingar som har gett spridning åt islamistiska budskap.

Ingen religion borde få bidrag

Medlemmarna i dessa församlingar har en självklar rätt att utöva sin religion. Men religionsfriheten borde också innebära att skattebetalarna inte behöver finansiera religionsutövning som går emot deras uppfattningar. 

Det är orimligt att exempelvis homosexuella ska tvingas sponsra budskap som går ut på att de utgör en cancersvulst eller att människor som flytt islamistiska stater ska behöva finansiera islamistisk opinionsbildning. 

Utredaren är till råga på allt Ulf Bjereld.

Regeringen borde ha dragit den självklara slutsatsen av Jehovas vittnen-domarna och debatten om extremiststöd att det eländiga systemet med religionsbidrag måste läggas ned. I stället har man, utan att ha förstått någonting, tillsatt en utredning som ska se över hur de politiska kraven på samfunden kan skärpas. Statens omöjliga och olämpliga roll som smakdomare över religioner ska alltså förstärkas. 

Utredaren är till råga på allt Ulf Bjereld, som tidigare var ordförande för den i sammanhanget notoriskt omdömeslösa kristna S-föreningen Tro och Solidaritet. Regeringen behöver kamma sig. 

 

Detta är Johannes Forssbergs sista krönika på Expressens ledarsida. Vi önskar vår kära gamla kollega lycka till med den framtida juristkarriären!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag