Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Johannes Forssberg

Politikerna måste lämna Gud i fred

Socialdemokraterna hyser som parti inga åsikter om Gud, Jesus och Den helige ande.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns inga teologiska intressen bakom partiets storsatsning på kyrkovalet i september. För Morgan Johansson, tidigare styrelseledamot för Humanisterna, måste det ha känts märkligt att vara med och klubba det kyrkopolitiska program som partistyrelsen antog i våras. Men ambivalensen inför Jesus är inte större än hungern efter makt. Och Socialdemokraterna är väl medvetna om de politiska möjligheter ett herravälde över Svenska kyrkan innebär. Som megafon betraktad är den oemotståndlig.


Olle Burell, kyrkopolitisk valgeneral, förklarade följaktligen i höstas att "kyrkovalet är första steget mot en socialdemokratisk valseger 2014". Han påpekade också att en framgång i valet till den kristna församlingen skulle vara viktig för Stefan Löfven. När man sedan skulle förklä den nakna maktambitionen till kyrkopolitik blev resultatet naturligtvis, som vanligt, pinsamt.

I sitt valmanifest vill Socialdemokraterna bland annat att kyrkan ska "visa lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar!". Alla som vill att prästerna ska vara ignoranta och vårdslösa när de döper och begraver får alltså lägga sin röst någon annanstans.

Vidare vill S att kyrkan ska präglas av "framtidstro" - ett djärvt ställningstagande mot alla som längtar efter mer hopplöshet i sin församling.

Socialdemokraterna inser rimligen att sådana floskler inte kommer att fösa särskilt många potentiella väljare från sofflocket. Man har lanserat sajten valloftet.se för att locka kyrkligt ointresserade till valurnorna genom att inbilla dem att det är en plikt att rösta. Där varnar man högstämt för att Sverigedemokraterna kommer att ta över om inte Socialdemokraterna får just din röst. Ett sällsyn osmakligt argument med tanke på att S håller manegen öppen för SD genom att upprätthålla partipolitiseringen av kyrkan.


De flesta andra riksdagspartier har mer eller mindre avvecklat sitt kyrkopolitiska engagemang, senast Moderaterna. Centerpartiet vägrar dock, i likhet med S, att släppa sitt grepp om kyrkan. Det beror nog mycket på att partiet där, till skillnad från i rikspolitiken, brukar vara relativt framgångsrikt. Men med ett valdeltagande som i det senaste valet uppgick till 11.8 procent borde det inte vara någon större källa till stolthet ens för desperata centerpartister.


I årets val satsar Centerpartiet bland annat på att "gudstjänster ska beröra, ge fördjupning och livsmod". Det finns tydligen ingen gräns för hur långt dess partistyrelse är beredd att förnedra sig själv.

Detta floskulösa och gudlösa engagemang är också en förolämpning mot de troende och aktiva medlemmarna i Svenska kyrkan. De borde lämnas i fred.

Det är nu tretton år sedan kyrkan och staten formellt separerade. Den politiska makten måste komma över sina fantomsmärtor. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och andra partier har lika lite i kyrkovalet att göra som i val till en bostadsrättsförening eller ishockeyklubb. Och de 150 miljoner kronor kyrkan kommer att lägga på det stundande spektaklet borde rimligen göra bättre nytta någon annanstans.

Morgan Johansson (s), har varit med och klubbat igenom ett kyrkopolitiskt program.. Foto: roger vikström