Johannes Forssberg

Politikerna måste lämna Gud i fred

Publicerad

Socialdemokraterna hyser som parti inga åsikter om Gud, Jesus och Den helige ande.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det finns inga teologiska intressen bakom partiets storsatsning på kyrkovalet i september. För Morgan Johansson, tidigare styrelseledamot för Humanisterna, måste det ha känts märkligt att vara med och klubba det kyrkopolitiska program som partistyrelsen antog i våras. Men ambivalensen inför Jesus är inte större än hungern efter makt. Och Socialdemokraterna är väl medvetna om de politiska möjligheter ett herravälde över Svenska kyrkan innebär. Som megafon betraktad är den oemotståndlig.

 

Olle Burell, kyrkopolitisk valgeneral, förklarade följaktligen i höstas att "kyrkovalet är första steget mot en socialdemokratisk valseger 2014". Han påpekade också att en framgång i valet till den kristna församlingen skulle vara viktig för Stefan Löfven. När man sedan skulle förklä den nakna maktambitionen till kyrkopolitik blev resultatet naturligtvis, som vanligt, pinsamt.

I sitt valmanifest vill Socialdemokraterna bland annat att kyrkan ska "visa lyhördhet och omsorg vid dop, konfirmation, vigslar och begravningar!". Alla som vill att prästerna ska vara ignoranta och vårdslösa när de döper och begraver får alltså lägga sin röst någon annanstans.

Vidare vill S att kyrkan ska präglas av "framtidstro" - ett djärvt ställningstagande mot alla som längtar efter mer hopplöshet i sin församling.

Socialdemokraterna inser rimligen att sådana floskler inte kommer att fösa särskilt många potentiella väljare från sofflocket. Man har lanserat sajten valloftet.se för att locka kyrkligt ointresserade till valurnorna genom att inbilla dem att det är en plikt att rösta. Där varnar man högstämt för att Sverigedemokraterna kommer att ta över om inte Socialdemokraterna får just din röst. Ett sällsyn osmakligt argument med tanke på att S håller manegen öppen för SD genom att upprätthålla partipolitiseringen av kyrkan.

 

De flesta andra riksdagspartier har mer eller mindre avvecklat sitt kyrkopolitiska engagemang, senast Moderaterna. Centerpartiet vägrar dock, i likhet med S, att släppa sitt grepp om kyrkan. Det beror nog mycket på att partiet där, till skillnad från i rikspolitiken, brukar vara relativt framgångsrikt. Men med ett valdeltagande som i det senaste valet uppgick till 11.8 procent borde det inte vara någon större källa till stolthet ens för desperata centerpartister.

 

I årets val satsar Centerpartiet bland annat på att "gudstjänster ska beröra, ge fördjupning och livsmod". Det finns tydligen ingen gräns för hur långt dess partistyrelse är beredd att förnedra sig själv.

Detta floskulösa och gudlösa engagemang är också en förolämpning mot de troende och aktiva medlemmarna i Svenska kyrkan. De borde lämnas i fred.

Det är nu tretton år sedan kyrkan och staten formellt separerade. Den politiska makten måste komma över sina fantomsmärtor. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna och andra partier har lika lite i kyrkovalet att göra som i val till en bostadsrättsförening eller ishockeyklubb. Och de 150 miljoner kronor kyrkan kommer att lägga på det stundande spektaklet borde rimligen göra bättre nytta någon annanstans.

Morgan Johansson (s), har varit med och klubbat igenom ett kyrkopolitiskt program.. Foto: roger vikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag