Johannes Forssberg

Nej, SD har inte fått rätt om flyktingkrisen

Publicerad

I Sverigedemokraternas värld står Sverige inför undergången oavsett hur många flyktingar som tas emot.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige befinner sig i ett katastroftillstånd och nu handlar det om att rädda landet. Så löd Sverigedemokraternas bistra analys på presskonferensen i torsdags. Partiet menade att verkligheten helt enkelt inte medgav någon annan lägesbedömning.

Men analysen var lika gammal som partiet självt. SD grundades just för att rädda Sverige från det undergångshot man ansåg vara akut redan 1988. När vi 1996 på ett år tog emot hälften av det antal asylsökande som nu kommer på en vecka beskrev SD asylinvandringen som “ohämmad”. Invandringen ansågs då vara så katastrofal att Sverigedemokraterna krävde att alla som efter 1970 hade kommit från länder utanför “den västerländska kulturkretsen” skulle fråntas sina medborgarskap och skickas tillbaka. Att vara gift med en godkänd svensk skulle inte vara någon räddning.

 

Nivån på flyktingmottagandet har varierat kraftigt genom SD:s historia men partiets föreställning om att Sverige står inför undergången har varit konstant. Det är nämligen inte primärt de praktiska frågorna som har oroat partiet. Enligt SD är problemet att människor från stora delar av världen i sig är kulturellt oförenliga med Sverige. Därför är all flyktinginvandring skadlig för landet. Och det är just politikernas vilja att undergräva nationen, snarare än moralens och den internationella rättens krav, som har fått Sverige att ta emot flyktingar, enligt SD:s ideologi. Med den ideologiska synen på flyktingar som kulturellt skadliga kan ingen nolltolerans förhindra att SD-politiker regelbundet råkar ge uttryck för hat mot dem.

 

Före hösten hade det svenska flyktingmottagandet länge befunnit sig på historiskt exceptionella nivåer. Läget i många kommuner var därför redan hårt pressat när exceptionellt blev exempellöst. Länsstyrelserna varnar nu för att grundläggande välfärd som skola och socialtjänst på många håll inte kan hålla ut länge till. Malmö har aktiverat “krisläge två” och Trelleborg beskriver situationen som “nattsvart”. Flyktingarna hamnar i allt eländigare boplatser, vilket vore ett mindre problem om det fanns någon slags plan för vidarebosättning. Inget av det här betyder att Sverigedemokraterna har haft rätt, som de nu förnöjt påstår.

För det är knappast just SD:s bärande idé att det finns någon slags gräns för hur stort, uthålligt mottagande den nuvarande svenska modellen för välfärd, förvaltning och arbetsmarknad klarar av. Att det förhåller sig på det viset är ett ganska självklart sakförhållande. Vad SD:s politik alltid har gått ut på är att människor från sådana länder som flyktingarna nu kommer i från har vissa förutbestämda, negativa egenskaper som gör dem skadliga för Sverige. Den idén är självklart lika förljugen och farlig i dag som den någonsin har varit.

 

SD har tyvärr fått god draghjälp i sin falska “vad var det vi sa”-kampanj. Ett antal debattörer har påstått att den ofrånkomliga diskussionen om Sveriges långsiktiga kapacitet att ta emot tusentals flyktingar per dag i sig utgör ett närmande till SD:s värld. Det om något är att normalisera partiet, och att bagatellisera vad deras budskap egentligen handlar om.

För när det är sverigedemokratiskt att diskutera frågor som krisen själv ställer är det lätt hänt att långt fler än nödvändigt blir sverigedemokrater.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag