Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johannes Forssberg

MP-politiker försvarar despoten Erdogan

Turkiets auktoritäre president Erdogan.
Foto: Yasin Bulbul
Yasri Khan, miljöpartist och ordförande Svenska muslimer för fred och rättvisa, försvarar Turkiets president Erdogan.
Foto: Privat

Det är obegripligt att Miljöpartiet tolererar Erdogan-försvarare i sina led.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Miljöpartiet ligger ideologiskt ljusår från det regerande turkiska AKP-partiet. De gröna är ett livsstilsliberalt parti medan president Erdogans islamiska rörelse är konservativ. Miljöpartiet vurmar för icke-våld medan Erdogan har fört Turkiet till randen av ett inbördeskrig för att säkra sin makt. MP värnar den liberala demokratin medan AKP har gjort grus av dess stöttestenar.

Ändå är partiet i färd med att välja en AKP-apologet till sin partistyrelse. Han heter Yasri Khan och det borde ha varit svårt för valberedningen att undgå hans åsikter om Turkiet. Dessa kan man ta del av på hans öppna och välförgrenade Facebooksida.

Khan skrev efter höstens turkiska nyval, som samstämmigt dömdes ut av valobservatörer, att den kritiska svenska rapporteringen hade präglats av “kolonialistiska tendenser”. Det rörde sig enligt Khan om en “aktiv kampanj mot turkiska folket”, ett försök att “smutskasta ett val”.

Som om Erdogan behövde hjälp från svenska medier för att solka ner sin valrörelse. Han vann genom att, som straff för det prokurdiska HDP:s framgångar i det föregående valet, återuppta kriget mot PKK och piska upp nationalistiskt hat mot kurderna. Han såg för säkerhets skull till att några av de sista frispråkiga medierna tystnade. Fängelserna fylldes av ännu fler journalister, människorättsadvokater och andra misshagliga.

Efter valet har Erdogan trappat upp förtrycket ytterligare. Han tycks vara fast besluten att slutgiltigt krossa alla kurdiska politiska strävanden och låter samtidigt i stort sett IS hållas. Kriget mot PKK har gjort livet i många kurdiska områden till ett helvete och kurdiska politiker och aktivister får med sina liv betala priset för den hatstämning som byggts upp.

I det läget förklarade Yasri Khan nyligen att kurderna nu “åtnjuter de största friheterna och erkännandet någonsin i Turkiet”. Att kommentaren kom efter ett attentat i Ankara som den kurdiska terrorgruppen TAK tog på sig är knappast förmildrande.

Kopplingarna mellan Mp och AKP slutar tyvärr inte vid Kahn. Ett av språkrören för Grön ungdom i Stockholm skrev i somras ett nu raderat Facebookinlägg där hon utmålade det prokurdiska partiet HDP som terroristiskt och ifrågasatte kritiken mot Erdogan. Ett av ungdomsförbundets språkrör i Västerbotten gratulerade i höstas glatt det “turkiska folket” till AKP:s valseger på Twitter.

Gemensamt för de båda ungdomspolitikerna och Yasri Khan är organisationen “Svenska muslimer för fred och rättvisa”, SMFR, som för övrigt grundades av bostadsminister Mehmet Kaplan en gång i tiden. Khan är mångårig generalsekreterare och talesperson för organisationen och språkrören har förtroendeuppdrag.

Engagemanget i SMFR kan möjligen förklara de tre miljöpartisternas böjelser. I augusti 2014 besökte organisationen Istanbul och träffade där enligt sin hemsida framstående AKP-företrädare. Och när den turkiska EU-ministern Volkan Bozkır – som beslutade att Turkiet skulle bojkotta Eurovision i protest mot Conchita Wurst – besökte Stockholm tog han sig tid att träffa Khan och SMFR.

I Sverige råder till skillnad från i Turkiet yttrandefrihet. Man får försvara despoten Erdogan. Det obegripliga är att Miljöpartiet låter det ske i sitt namn.


Läs också:

Finns det inga gränser för hur lågt MP kan sjunka?

Mehmet Kaplan var ett fiasko som bostadsminister


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.


RÄTTELSE: I en tidigare version angavs felaktigt att terrorattentatet som TAK tagit på sig genomfördes i Istanbul.