Johannes Forssberg

Låt inte elallergiker hålla Bollnäs gisslan

Publicerad

Politiker i landsbygdskommuner brukar ha stora drömmar om en strålande framtid. I Bollnäs satsar man i stället på att locka till sig landets elöverkänsliga.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I de flesta kommuner finns människor som är övertygade om att deras plågor beror på elektromagnetiska fält. Mobilmaster är ofta deras största fasa. De påstått elöverkänsligas protester mot nya master brukar tillhöra de mer plågsamma delarna av arbetet för landets byggnadsnämnder. Men i Bollnäs är det annorlunda. Där har miljö- och byggnämnden med blocköverskridande enighet engagerat sig för de elöverkänsligas sak.

För några år sedan ansökte ett bolag om bygglov för en mobilmast på Hårgaberget, där bygdens ungdom enligt sägnen en gång dansade ihjäl sig till djävulens fiol. Nuförtiden är det ingen som fruktar spelmän med bockfötter, men Bollnäs-politikerna tar den ungefär lika dåligt underbyggda skräcken för mobilmaster på största allvar.

 

Elöverkänsliga har makt i Bollnäs

Nämnden förhalade bygglovsansökan i tio månader för att sedan ställa diverse krav på bolaget utan något som helst lagstöd. Bolaget fick rätt av länsstyrelsen och justitieombudsmannen riktade senare stark kritik mot nämndens långsamma och märkliga handläggning. I ett annat fall där länsstyrelsen underkände nämndens absurda invändningar mot ett mastbygge överklagade kommunen ända upp till Mark och miljööverdomstolen innan den gav upp.

Trots dessa nederlag fortsätter politikerna i Bollnäs att bekämpa master.

De har nu tagit fram ett förslag till nya områdesbestämmelser som innebär att ett särskilt område på 1 900 hektar ska ha “låg elektromagnetisk strålning”. På så sätt hoppas kommunen, sannolikt förgäves, att få domstolarna att acceptera framtida avslag på ansökningar för master i området. En lokal förening bestående av en handfull elöverkänsliga, vars lobbying ligger bakom kommunens hållning, råkar husera inom den föreslagna fredade zonen.

Men det är inte bara av hänsyn till denna lilla skara som kommunen bedriver sin kamp. En socialdemokratisk politiker i nämnden förklarade i förra veckan för tidningen Ljusnan (16/1) att han “när en stilla förhoppning” om att det förlovade landet kring Rickebo ska locka till sig elöverkänsliga även utifrån.

 

Fler kan tro på elallergi

Det är på något sätt sympatiskt att politikerna i Bollnäs ser sådan tillväxtpotential hos en grupp människor som deras kolleger på andra håll i landet tycker sig ha besvär av. Men ingenting blir bättre av att dessa människor får leva i reservat, eftersom deras symptom inte beror på mobilmaster eller annan elektronik. Bollnäs-politikernas arbete mot master gör däremot stor skada. När kommunen underblåser vidskepliga föreställningar kan fler komma att koppla samman sina krämpor med elektronik.

Mot intresset av att försöka bota inbillade tillstånd med verkningslösa åtgärder måste man framför allt ställa det faktum att ett fungerande mobilnät är helt grundläggande och livsviktig infrastruktur på landsbygden nu när kopparnäten läggs ned.

I ett Bollnäs där elöverkänsliga ser en lågstrålande framtid finns inte mycket framtid för någon annan.

 

Johannes Forssberg är fristående kolumnist på Expressens ledarsida.

 

Läs också:

Miljöpartiet borde humbugsaneras

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag