Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johannes Forssberg

Konspirationsidéerna gör Trump livsfarlig

Det farligaste med Donald Trump är hans konspiratoriska världsuppfattning.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Donald Trumps väg från dokusåpan The Apprentice till Vita Huset började i den så kallade birther-rörelsen. Trump lanserade sig själv på den politiska scenen våren 2011 genom att göra sig till talesperson för konspirationsteorin om att president Obama inte föddes i USA.

Han fortsatte att insinuera detta även efter att presidenten på grund av lögnernas livskraft kände sig nödgad att offentliggöra sitt födelsebevis. När den hawaianska myndighetsperson som verifierat födelsebeviset senare omkom i en flygolycka antydde Trump att hon dödats i en mörkläggningsoperation.

Konspirationsteorierna har sedan avlöst varandra. Trump har, bland annat, hävdat att Kina hittade på den globala uppvärmningen för att sänka USA:s industri, antytt att den republikanska rivalen Ted Cruz pappa var inblandad i mordet på John F Kennedy och påstått att den svåra kaliforniska torkan egentligen är en myt som delstatsregeringen ligger bakom.


Antisemitiska tankefigurer

Det var ofrånkomligt att Trump till slut skulle ansluta sig till konspirationsteoriernas själva moder, den som handlar om att en liten, global elit ledd av bankirer i hemlighet träffas för att förslava vanligt folk, för egen vinnings skull. Påståendet att Hillary Clinton ingår i, och styrs av, denna ondskefulla klubb utgjorde det slutliga crescendot i Trumps valkampanj.

Teorin om att en hemlig grupp av bankirer kontrollerar världen är till sitt ursprung och till sin natur antisemitisk. Det var knappast någon slump att de personer som i Trump-kampanjens sista reklamfilm fick illustrera den globala eliten var välkända judiska personer från finansvärlden, alla föremål för omfattande antisemitiskt hat i nätets träskmarker.

Om några månader har USA alltså en president vars grundläggande politiska idé är att samhällsutvecklingen styrs av hemliga händer och ondsinta krafter som mörklägger och manipulerar. Det är oklart om denna konspiratoriska världsuppfattning är genuin eller strategisk. Konspirationsteorierna har i vilket fall varit ett effektivt verktyg för Trump.


Farlig folklig misstro

Inte för att särskilt många som tror på allt han säger. Däremot spär de ständiga konspirationerna på en allmän misstro mot allt, och det är den Trump lever av. Han har möjligen lärt sig av den ryska regim som han beundrar. Putin och hans korrupta maktapparat verkar i skyddet av folkets totala misstrogenhet. Genom att sprida ständiga konspirationsteorier om allt har regimen skapat en atmosfär där det inte går att tro på något. Allra minst finns det skäl att lita på kritik mot och avslöjanden om Putin, han som för många framstår som den starke man som behövs i en så kaotisk verklighet.

Det är konspirationismen som är det farligaste med Trump. Hans galna politiska förslag kan motarbetas och stoppas. Det finns en konstitutionell maktdelning i USA om är skapad för att hindra despoter. Men systemet fungerar bara om medborgarna på ett grundläggande plan litar på det. Om Trump som president fortsätter att så misstro mot den amerikanska demokratin kan han underminera dem som begränsar och granskar hans makt.


Läs också:

Aftonbladets ledarsida är en farlig domstol

Skattebetalare ska inte vara rättslösa


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.