Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johannes Forssberg

Johannes Forssberg: Republikanernas krig mot kvinnor

Det är den 8 mars 2012 och republikanerna utkämpar ett krig mot p- piller.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Dagens stora högtid har sitt ursprung i USA, där socialistpartiet utlyste en kvinnodag redan 1909. När man följer republikanernas primärvalsdebatt är det svårt att tro att 103 år har förflutit sedan dess.

För att en kandidat ska anses tillräckligt konservativ i väljarbasens vilsna ögon räcker det inte längre att angripa aborträtten.

Obama-traumat har drivit gräsrötterna så långt ut på högerkanten att även preventivmedel blivit förhatligt.

Man kan annars tycka att en fördel med p-piller just är att de minskar antalet aborter. Men så utgår motståndet heller inte från den amerikanska verkligheten utan från himlen.

Rick Santorum, vars extremkonservatism har format mycket av valdebatten, har förklarat  att problemet med preventivmedel är att de möjliggör sex som "går emot" vad sex är tänkt att vara, det vill säga barnproduktion.

Nu var det nog inte motståndet mot nöjessex som fick honom att vinna flera viktiga primärval i tisdags, men att en person som Santorum fortfarande har en chans    att bli presidentkandidat    säger det mesta om djupet i det träsk som republikanerna befinner sig i.

För att inte tala om det faktum att den egentligen moderata Mitt Romney känt sig tvungen att ta avstånd ifrån att staten finansierar program  som ger fattiga kvinnor tillgång till preventivmedel.


Republikanerna har gjort p-piller till en stridsfråga även i kongressen. De bestämde sig för att slå på sin  allra största stridstrumma när Vita huset föreslog  att arbetsgivare, även religiösa,  i sina sjukförsäkringar ska vara tvungna  att erbjuda preventivmedel.

I representanthuset anordnades en paneldebatt med enbart manliga deltagare.

Demokraterna svarade genom att låta en kvinnlig student vittna om behovet av p-piller. För detta kallades hon "slampa" av den populära, konservativa radio- prataren Rush Limbaugh.

Santorum tog avstånd från uttalandet, men förmodligen mest för att han ogillar fula ord.

Sett till praktisk politik är det väldigt tydligt att han delar Limbaughs kvinnosyn.


Det är aldrig män som behöver ta konsekvenserna av förbud mot aborter och preventivmedelsrestriktioner.

Det är kvinnorna som förlorar sin sexuella frihet, och, om de inte lever upp till den krävda avhållsamheten, tvingas genomgå olagliga aborter eller uppfostra oönskade barn i den sortens hushåll som Santorum paradoxalt nog ägnat så mycket tid åt att förfasa sig över.

Barack Obama njuter nog mest när Santorum pratar sex. Knappt några amerikanska väljare motsätter sig preventivmedel.


Abortdebatten är kluven i USA, många fler är kritiska där än här. Men Santorums motstånd mot aborter även för våldtäktsoffer är extremt också bland abortmotståndare och har enligt opinionsmätningar ett minimalt stöd.

Republikanerna lär inte    heller attrahera nya väljare genom det förslag de röstat igenom i representanthuset, som skulle kunna ge sjukhus rätt att ,  av samvetsskäl ,  låta kvinnor dö utanför akuten i stället för att få genomföra en livräddande abort.

Under sin tidsresa mot 40-talet har partiet tappat kontakten med  de amerikanska väljarna, som rört sig i motsatt riktning och blivit alltmer liberala i sociala frågor.

Det positiva som    kan sägas om Rick Santorums underlivspolitik är att den knappast vinner val.