Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johannes Forssberg

Israels flykt från ansvar

De flesta låg fortfarande och sov när den första pansargranaten träffade FN-skolan i flyktinglägret Jabaliya tidigt i går morse.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Några minuter senare smällde det igen och snart var 19 döda och fler än 100 skadade, de allra flesta kvinnor och barn. Tusentals palestinier hade trängt ihop sig i skolan sedan den israeliska armén uppmanat dem att lämna sina hem. Men när ett så tätbebyggt område beskjuts med så kraftfullt artilleri finns ingen trygghet att fly till.

Tre veckor in i kriget har över 1300 palestinier, den absoluta merparten civila, dödats i Gaza. Av dem var minst 251 barn. Att tänka på dessa dödade barn är nog så fruktansvärt för oss i Sverige. Hur ont borde det då inte göra för människorna i Israel, vars armé det är som - om än av misstag - haft ihjäl dessa grannbarn?

Den smärtan förträngs i det allmänna medvetandet. Det folkliga stödet för kriget i Gaza är fortfarande nästan enhälligt och opåverkat av de höga civila palestinska dödstalen. Flertalet israeler delar nämligen regeringen Netanyahus uppfattning att det i själva verket är Hamas som är direkt ansvarigt för varje dödat palestinskt barn.

Netanyahu, hans talesperson, och otaliga andra försvarare av Israels krig har upprepat föreställningen oavbrutet i världens medier de senaste veckorna: Det är givetvis en stor tragedi när barn dödas men allt är Hamas fel, som gömmer sig och sina vapen bland civila.

I påståendet finns ett korn av sanning. Man har hittat raketer som Hamas har gömt i andra FN-skolor i Gaza, även om dessa byggnader varit tomma på folk. Hamaskrigare lever och verkar bland civila Gazabor. De vaknar och går och lägger sig i vanliga bostadshus, i den mån de inte gömmer sig under jorden. Hamas är nämligen ingen armé. Moraliskt är det förkastligt att de inte i stället huserar på egna militärförläggningar i öknen, även om detta är förståeligt ur ett strategiskt perspektiv - de skulle i så fall ha förgjorts för länge sedan. Men Hamas är ingen moralisk rörelse.

Hamas är en fundamentalistisk skitsekt som bara har fört olycka med sig till Gaza. De förtrycker oliktänkande och står för samma slags vidrig moralfanatism som tyvärr vinner mark även i Israel. Hamas har, i stället för att bygga upp Gaza, investerat sina pengar i ett meningslöst och urskiljningslöst krig mot israeliska civila där det alltid är palestinierna som i slutändan dör. Hamas vill utradera Israel, även om de inte ens har kapacitet att tillfoga landet ytliga skråmor.

Men ingenting av allt detta gör det moraliskt försvarbart att lägga det direkta ansvaret för alla palestinska dödsoffer på Hamas. 

När Israel på grund av Hamas existens avsäger sig allt moraliskt ansvar för barn som faller för dess kulor öppnar de för nästan vilka grymheter som helst. För att Israel, som många israeler nu hoppas, ska kunna röka ut Hamas från dess underjordiska hålor skulle armén i princip behöva jämna hela Gaza med marken. Skulle det i så fall fortfarande vara Hamas fel om 1000 barn dog? 10 000?

Hur många dödsoffer krävs för att Israel ska bli moraliskt ansvarigt för den strategi som går ut på att hantera konflikten med militär överlägsenhet utan att göra det minsta för att försöka lösa den?