Johannes Forssberg

Borgs gräddfil för riskkapitalisterna

Publicerad

Om någon arg medborgare försökte ta sig in på Anders Borgs kontor med ett hatat skattebesked i högsta hugg skulle hen snart hamna i armarna på Säpo.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Skattepolitik

Men för Sveriges rikaste riskkapitalister är livet lättare. När de gnäller på skattebeslut bjuder Borg på tröst och Ramlösa och frågar inkännande vad de själva vill betala i skatt.

De skatteregler som riskkapitalbranschen själv har bett om har vår förstående finansminister nu, i princip, lagt som förslag.

Bakgrunden är en segdragen tvist mellan Skatteverket och ledande riskkapitalister, som har upptaxerats med miljardtals kronor.

Myndigheten går nämligen inte med på att riskkapitalisterna redo-visar sina viktigaste inkomster, vinst- andelarna, som kapitalvinst i stället för inkomst av tjänst, för att få lägre skatt.

Det är lätt att förstå varför.

Överskotten som risk- kapitalisterna delar på kommer från investeringar de gjort med andra människors pengar.

Det är deras jobb och detta jobb ger dem plats vid den köttgryta som kallas vinst-delning. Vinstandelarna utgör oftast merparten av pengarna de tjänar på sitt arbete.

Det är löjligt att påstå att det rör sig om något annat än tjänsteinkomster.

 

Men i ett land med världens högsta marginalskatter svider en sådan korrigering ordentligt i skinnet.

Upptaxeringen från beskedliga 25 procent till den högsta löneskattens hisnande 57 procent innebar exempelvis för Björn Savén, den svenska riskkapitalismens grand old man, ett skattekrav på närmare en miljard kronor.

Det är inte konstigt att han fick huvudvärk. Frågan är bara varför Borg ska förbarma sig över just honom.

Att betala världens högsta marginalskatter är kämpigt för, säg, en läkare också.

350 000 svenskar kommer upp i 57 procents skatt. Det är stötande att Anders Borg, av alla dem, vill befria ett par hundra riskkapitalister från det oket.

Fler än så berörs inte av förslaget, som innebär att inkomsterna från vinst- delning beskattas som kapital när de överstiger fem miljoner kronor.

Mest upprörande borde gräddfilen vara för vanliga småföretagare. För dem fungerar 3:12- reglerna tvärtom - det är den delen av inkomsten som får beskattas förmånligt, som kapital, som är begränsad.


Att våren 2012 föreslå särskilda skatte- lättnader för riskkapitalister är ungefär lika opportunt som att förespråka straffrihet för dem som torterar kattungar.

I går meddelade Anders Borgs kansli att förslaget kanske läggs på is. Men att det alls har lagts fram säger det mesta om hur maktlös finansministern är i förhållande till de allra rikaste.


I bakgrunden finns alltid hotet om att Krösus Sork och alla hans vänner ska ta sina pengar och dra. De är världens härskare, som själva bestämmer sina skattesatser.

Alla som tjänar sina pengar på vanligt arbete får täcka upp.

Det är naturligt att Anders Borg oroar sig för kapitalflykt. Men det är ohyggligt cyniskt att samtidigt ignorera dem som ändå inte har något annat val än att betala världens högsta marginalskatter.

57 procent är en stötande siffra.

Han borde attackera den i stället för att bygga en VIP- avdelning i skattelagstiftningen dit bara riskkapitalister är välkomna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag