Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johannes Forssberg

Aftonbladets ledarsida är en farlig domstol

I Aftonbladets ledarsidas domstol krävs ingen bevisning för att fälla människor för allvarliga brott. Opinionsbildningen efter våldtäktsdomen är ungefär lika stringent som den som bedrivs på hatsajter.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin berättade nyligen något hårresande i en krönika. Fyra unga män hade “trängt sig in” i en 19-årig kvinnas hytt på en färja och haft samlag med henne. Kvinnan var för berusad och för rädd för inkräktarna för att göra motstånd. Därför betraktade domstolen sexet som “frivilligt” och friade männen, enligt Swedin.

Läser man beskrivningen på AB:s ledarsida är det svårt att tro annat än att domen är skandalös. Men Swedins historia har en ytterst lös anknytning till verkligheten. Det är till att börja med gripet ur luften att de tilltalade trängde sig in i kvinnans hytt. Händelserna som åtalet rörde ägde rum på en efterfest i en hytt där två av de tilltalade männen bodde.

Männen friades inte för att kvinnan inte gjorde motstånd. Den del av våldtäktsbestämmelsen som åtalet gällde tar sikte just på situationer där offret på grund exempelvis berusning eller allvarlig rädsla inte kan freda sig. Är någon i en sådan “särskilt utsatt situation” spelar det dessutom ingen roll om sexet var frivilligt eftersom en person i det läget överhuvudtaget inte anses kunna samtycka till sex.

Männen friades därför att det enligt domstolen inte var visat att kvinnan befann sig i en sådan situation som åklagaren påstod.  Daniel Swedin utgår utan vidare från att åklagarens påstående stämmer. I en brottmålsrättegång är utgångspunkten den motsatta: den tilltalades berättelse ska läggas till grund för domen om den inte motbevisas.

De tilltalade männen, som varit häktade och separerade från varandra, lämnade utförliga och samstämmiga berättelser om händelsen som gick emot målsägandens knapphändiga och enligt domstolen otydliga version. Inget av vittnesförhören och inte heller någon annan bevisning gav något egentligt stöd åt åklagarens påstående om att kvinnan hade varit i en särskilt utsatt situation.

Det saknas inte sexualbrottsmål där bevisvärderingen är komplicerad och där det är svårt att avgöra om det är rätt eller fel att fria den tilltalade. Färjemålet är inte ett sådant. Bevisningen, som den presenteras i domen, är långtifrån tillräcklig. Ett blankt och vagt påstående om att någon har begått brott kan inte i en rättsstat räcka för att fälla personen.

Trots det slår Daniel Swedin fast att en “gruppvåldtäkt” begicks och att de friade männen alltså egentligen är skyldiga. Detta utan att ta reda på elementära fakta i målet och utan att göra minsta ansträngning för att sätta sig in i den rättsliga regleringen. Det är en form av opinionsbildning som påminner om den som bedrivs på diverse högerextrema sajter. Fakta är ointressant. Det viktiga är att elda på människors misstro. Att ge näring åt en redan fixerad verklighetsbild, som i det här fallet går ut på att domare på suspekta grunder regelmässigt friar våldtäktsmän.

Den slappa, slentrianmässiga och allt hätskare kritiken mot domstolars dömande i sexualbrottsmål börjar bli ett allvarligt problem. Personer som har friats från brottsmisstankar ska inte fällas till ansvar i ihopslarvade krönikor. Och de som utsätts för våldtäkter ska inte tutas i att de har domstolarna emot sig.

Våldtäkter är ett fruktansvärt samhällsproblem som straffrätten ofta har svårt att fånga. Därför kommer våldtäktsdomar alltid att väcka starka känslor. Domstolarnas rättstillämpning ska givetvis kritiskt granskas och diskuteras. Men det måste ske utifrån fakta och inte konspiratoriska påhitt.


Läs också:  Högsta domstolen gör rätt i att trotsa politikerna


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.