Johannes Forssberg: Vi blundar för våldtäkterna

Publicerad
Uppdaterad
Sverige är ett land med ovanligt många våldtäkter, enligt en ny studie.
Är det priset för den sexuella friheten?
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
våldtäkt
Det mest älskvärda med Sverige är, tycker jag, den avslappnade relationen mellan män och kvinnor.
Gud vad snabbt jag saknar mitt Stockholm på platser där kvinnor alltid slår ner blicken när män går förbi. Så är det i världens allra flesta länder. Flickor uppfostras till gaseller som tidigt får lära sig vilka bestar männen är.
De måste hållas hårt så inte vilddjuren kommer åt dem. Det här med mäns ansvar är inte något att diskutera. Djur kan ju inte hållas ansvariga för sina drifter.
Det savannlika könskriget bildar ett hårt tryck i luften, den är jobbig att andas från Paris till Moskva, från Rom till Dakar. Stockholm är friare.
I utelivet här är vi människor som strövar fritt, snarare än lejon och gaseller åtskilda av osynliga stängsel.
En tjej kan inte bara le mot mig och mina killkompisar, det är faktiskt inte konstigt om hon följer med oss på efterfest. Hennes föräldrar skulle inte ha synpunkter på det, i så fall vore de udda och konservativa.

Det är knappast så att manliga övergrepp är okända här. Men i Sverige anses det vara fel att kapitulera inför dem. Här tror man, med sedvanlig politisk optimism, att det sexuella våldet kan besegras bara inte flickorna anpassar sig till den barbariska ordningen. Det är vackert. Och extremt naivt, skulle många utomstående invända.
Utomlands är det populärt att håna den svenska idealismen. En ny och plågsam europeisk våldtäktsstudie antyder att hånarna har rätt.
Sverige har överlägset flest anmälda våldtäkter av elva jämförda europeiska länder. Det beror delvis på anmälningsbenägenheten, men alls inte bara. Våldtäkter är enligt forskarna ett vanligare brott i Sverige och det beror på vår fria festkultur.
I länder där kvinnor håller sig borta från män i möjligaste mån blir färre våldtagna.
När jag läser studien spricker min vackra bild av Stockholms uteliv, den blir förljugen.
Jag minns att alla tjejer jag känner som blivit våldtagna blev det just under sådana sena, blöta, typiskt svenska efterfester som jag läst in sådan frihet i.
Det är naturligt att Sverige och England, som har flest våldtäkter, också är sämst på att klara upp dem.
I länder där våldtäkterna inte företrädesvis sker på druckna efterfester blir förloppen tydligare och lättare att minnas.

Borde Sverige kapitulera
inför naturens ordning och lära flickorna att på kontinentalt vis flacka med blicken? Nej, vi måste hålla fast vid våra civiliserade ideal. Men samtidigt sluta blanda ihop ideal och verklighet.
Ett vittne i Stureplansrättegången sa att en tjej ska kunna gå naken genom gatan utan att våldtas. Givetvis ska hon kunna det. Men kan hon? Det är en viktig fråga.
Att konstatera att en naken och redlös tjej i vissa lägen inte klarar sig undan övergrepp är inget rättfärdigande av övergreppet. Det sanktionerar inte våldtäktskulturen, det bara erkänner att den finns och att den inte försvinner bara vi blundar.
Det är sorgligt att flickor måste förhålla sig till våldtäkter. Men världen är tyvärr ond på många sätt. Inget blir bättre av att man inte låtsas om det.
Framförallt är det förstås vi män som måste förhålla oss till våldtäkter. Jag tror att fler svenska killar än jag har haft en idealisk bild av det fria, svenska utelivet.
Vi borde prata om det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag