Johannes Forssberg: "Vi är inte pedofiler!"

Publicerad
Uppdaterad
Alf Svensson vill hålla koll på ditt googlande, ärade läsare. Du kan ju faktiskt vara pedofil. Det finns i alla fall inga garantier för något annat.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Eftersom du möjligen är begiven på barnporr är det viktigt att man sparar uppgifter om alla sms och mejl du skickar till dina vänner. Din korrespondens kan strängt taget ha vilka sjuka syften som helst. Som presumtiv pedofil måste du naturligtvis också kunna spåras fysiskt. Därför bör man registrera varje mobilsamtal du gör. Till er som upplever det här som kränkande har Alf Svensson ett budskap som inga argument biter på: tänk på barnen!
Den kristdemokratiske EU-parlamentarikern är alltså en stark förespråkare för en deklaration i parlamentet som vill rädda det skadeskjutna datalagringsdirektivet, med hänvisning till utsatta barn.
Det kristdemokratiska uppropet, med det motbjudande namnet "Smile", har träffande liknats vid ett Nigeriabrev.
Bakom vackra utfästelser, kontrasterade mot en otäck bild av en skräckslagen liten flicka, har initiativtagarna dolt sina verkliga avsikter. De visste tydligen alltför väl att man med ordet "barnporr" enkelt kan förvandla politiker till en fårskock. Många parlamentariker skrev mycket riktigt under deklarationen utan att inse att dess huvudsyfte är att påskynda EU-ländernas införande av datalagringsdirektivet, i en mer långtgående version.

Man tycker att det är otillräckligt att lagra uppgifter om våra sms, mejl och samtal. Förslaget kräver dessutom att Google och andra företag med sökmotorer sparar sökorden som för många av oss avslöjar några av våra innersta hemligheter.
Ett antal svenska EU-parlamentariker, däribland Marit Paulsen och Cecilia Wikström, båda FP, drog snabbt tillbaka sitt stöd till förslaget efter att ha läst det finstilta.
Men Alf Svensson är lojal med sina partikamrater i parlamentets kristdemokratiska grupp.
- Det här är en sådan kolossal kränkning av barnen. Då får man ta ett steg tillbaka och inte vara rädd för att ens personliga intressen kan avslöjas, säger han till Europaportalen.

Idén att alla måste "ta ett steg tillbaka" från oskulden och låta sig betraktas som potentiella pedofiler är inte bara galen för att den strider mot grundläggande rättsprinciper.

Det sorgliga är att förslagen knappast skulle påverka den pedofila aktiviteten på nätet. Inget talar för att pedofiler är förståndshandikappade i högre utsträckning än andra. De som är så dumma att de försöker googla sig fram till sin barnporr finns förmodligen knappt.
Ett vittnesmål från en person som verkat inom den digitala barnporrbranschen, publicerat på Wikileaks, bekräftar att den vidriga verksamheten snarast ligger i framkant vad gäller avancerade krypteringslösningar.
Det är smärtsam läsning. Man inser att barnporrligorna är nära nog omöjliga att komma åt. Självklart ska man ändå bekämpa dem så gott det går. Men inget blir bättre av att politiker "gör något" bara för att visa förljugen handlingskraft och i all brottsbekämpning måste man dra gränser.
Det farliga med krig mot fiender som inte kan förgöras är att man kan att motivera vilka stridsmedel som helst.
Nu när terrorhotet inte längre sätter särskilt starka känslor i svang är det pedofilerna som ska göra oss rädda för varandra och villiga att övervakas.
Låt forskaren och aktivisten Christopher Kullenbergs ord bli ett stridsrop: vi är inte pedofiler!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag