Johannes Forssberg: Varning för röstvaskning

Publicerad
Uppdaterad
Så kallade stekare eller brats har rykte om sig att vara sinnesslöa men i sommar har de visat prov på överraskande kreativitet.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
De är numera förbjudna att göra det de gillar bäst, på platserna de älskar mest, spruta champagne. Men förbuden mot champagnesprutning i Visby och Båstad blev ingen dödsstöt mot bratkulturen.
De flottiga unga männen upptäckte ett nytt sätt att manifestera sin nonchalans för pengarna, som helst ska komma från pappa, men som under mindre lyckade omständigheter sms-lånas ihop. Man beställer champagne och ber bartendern att hälla ut den i vasken.
Metoden kallas därför "vaskning" och begreppet har fått stort genomslag i en tid då bratkulturens inflytande på majoritetssamhället allmänt anses ha försvunnit.
I sommar har man talat om vaskning i alla möjliga sammanhang. Twittraren Simon använder begreppet för att beskriva röstande på partier som inte har en chans att klara fyraprocentsspärren. Det är inte bara kul, utan också träffande.

Bratsen som häller ut Moët gör det för att hylla ett för dem högre värde än bruksnyttan av champagne - fåfängan, att framstå som snuskigt rik. För många av dem som väljer att rösta på FI är det på motsvarande sätt viktigare att markera stöd för feminismen än att ens röst får praktisk betydelse i mandatfördelningen.
I det första fallet rör det sig om en klockren dödssynd, medan man kan argumentera för att FI-väljarna tangerar flera aristoteliska dygder, såsom tapperhet och rättrådighet. Men även om röstvaskningen är mer moraliskt riktig så har den potentiellt vanskligare konsekvenser.
Det finns trots allt ett visst samhälls-intresse i att bratsen häller ut så mycket alkohol som möjligt, för de är som odrägligast när de är fulla.
Men om FI får många röster (utan att klara spärren, vilket inget talar för att de gör) så är det möjligt att Sverigedemokraterna får större inflytande om de kommer in i riksdagen. Riksdagsplatserna fördelas mellan partierna som klarar spärren och ju fler som röstar på FI i stället för ett riksdagsparti, desto större blir SD i riksdagen, om de kommer in.
Detsamma gäller förstås röstande på Piratpartiet om de överlever sitt pågående politiska självmordsförsök, och i den mån deras möjliga väljare inte har SD-sympatier eller nära till soffan.

Det är förstås fullt respektabelt att rösta utan att nedlåta sig till taktiska överväganden, men röstvaskare bör kanske åtminstone vara medvetna om den eventuella Jimmie-effekten.
För FI:s potentiella väljare är frågan särskilt delikat.
De är nästan uteslutande vänstersinnade och Gudrun Schyman har sagt sig vara villig att stödja en rödgrön regering.
Att samarbeta med de borgerliga är hon däremot ungefär lika sugen på som att göra Pär Ström till jämställdhetsminister. Men det är ändå inte helt omöjligt att hon vinner valet åt regeringen.
Det är förmodligen denna utsikt som gör att FI är en misslyckad partibildning. Smartare vore att försöka sälja sina annars bortvaskade röster till något av de rödgröna partierna, i form av ett valtekniskt samarbete.
Lars Ohly har nog visserligen tillräcklig självinsikt för att inte ställa upp på ett sådant arrangemang. Hans leende, om än brett och ständigt, kan han ju inte riktigt matcha Schymans karisma.
Men så länge vaskning är en sannolik följd av en FI-röst spelar stjärnglansen ingen roll.
Vaskning bygger ju ytterst på en tanke om ett evigt överflöd och man har ju bara en röst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag