Torbjörn Fjellström, psykolog. Foto: Scanpix
Torbjörn Fjellström, psykolog. Foto: Scanpix

Johannes Forssberg: Rensa upp i missbruksvården

Publicerad
Jag visste att svensk missbruksvård på många håll bedrivs av kvacksalvare.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Jag hade läst det i psykiatriutredningen och i flera socialstyrelserapporter.
Men det är en sak att läsa att ”vissa vårdgivare använder behandlingar som saknar vetenskaplig grund”. Det är en annan sak att träffa en sådan vårdgivare. En som psykologen Torbjörn Fjellström.
Socialstyrelsens torra prosa kan inte riktigt göra hans karaktär rättvisa.
Vi satt utanför radions Studio Ett (6/9). Skulle strax diskutera sexmissbruk, något Torbjörn behandlar människor för, något jag menar inte finns. Plötsligt fäster han en isande blick i mig; ”Jag ser ju att du håller på att gå SÖNDER, Johannes!... Du är en LITEN människa!... Du behöver ju HJÄLP!... Tror du ingen VET att du ägnar dig åt självsex på kvällarna?
Du är ju SJUK!”
Väl i sändning diagnosticerade Torbjörn mig (som han träffat i tre minuter) som sexmissbrukare, och påstod att tidig onani leder till heroinmissbruk.

Efteråt var jag tvungen att nypa mig i armen. Otaliga svenska kommuner skickar alltså heroinister till Torbjörns behandlingshem Korpberget, både enligt LVM § 27 (tvångsvård) och enligt socialtjänstlagen. Brottslingar avtjänar sina straff hos honom.
Behandlingen går bland annat ut på att man upprepade gånger får veta att ”människan är en treenighet av kropp, själ och ande” och att man genomgår ”drömterapi” och ”miljöterapi”. Samt att man slutar onanera, det är mycket viktigt för Torbjörn.
Det är sådant våra skattepengar går till när regeringen stolt meddelar att man storsatsar på missbruksvården. De pengarna tillfaller huvudsakligen kommunerna. Fördelningen av dem övergår i allmänhet kommunernas förstånd.
I brist på förstånd att navigera efter hade det förstås varit bra med nationella riktlinjer. Men några sådana finns inte vad gäller missbruksvård. Alltså skickas missbrukare till sådana som Torbjörn.
Man får inte behandla diabetes med brygd kokad på fladdermöss, men Torbjörn Fjellström får behandla heroinister genom att låta dem klättra på en klättervägg.
Alla som jobbar på Torbjörns behandlingshem är utbildade av honom själva,
i hans egen ”skola”, i en metod som han själv har hittat på. Det tar 18 dagar att bli godkänd.

Sedan får man
alltså behandla brottslingar som avtjänar sina straff. Och heroinister som upprepade gånger misslyckats med tidigare behandlingar (detta är korpbergets ”specialitet”.)
SiS (Statens institutionsstyrelse) meddelade i går att de ska rensa upp i träsket. Deras kontroller ska vara täta och nitiska. Men det gäller bara SiS egna hem. De flesta behandlingshem är liksom Torbjörns HVB-hem. Tillsynen av dem är kommunens ansvar. Den brukar i bästa fall vara bristfällig, i värsta fall obefintlig. Alltfler kommuner väljer dessutom att skicka missbrukare till HVB-hem eftersom deras outbildade personal är billigare än den medicinska kompetens ett SiS-hem fodrar.
Så länge kvacksalvare tillåts driva behandlingshem kommer inga satsningar i världen göra missbruksvården bättre.
Att strössla pengar över kommunerna leder bara till att fler missbrukare hamnar hos Torbjörntyper.
I Norge fråntog man nyligen kommunerna ansvaret för missbruksvården. Den är i stället sjukhusvården ansvar. Så borde det vara här också. Man måste ha rätt att få vetenskapligt förankrad vård både för diabetes och för heroinmissbruk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag