Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johannes Forssberg: Rensa upp i missbruksvården

Torbjörn Fjellström, psykolog.
Foto: Scanpix

Jag visste att svensk missbruksvård på många håll bedrivs av kvacksalvare.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Jag hade läst det i psykiatriutredningen och i flera socialstyrelserapporter.

 Men det är en sak att läsa att ”vissa vårdgivare använder behandlingar som saknar vetenskaplig grund”. Det är en annan sak att träffa en sådan vårdgivare. En som psykologen Torbjörn Fjellström.

 Socialstyrelsens torra prosa kan inte riktigt göra hans karaktär rättvisa.

 Vi satt utanför radions Studio Ett (6/9). Skulle strax diskutera sexmissbruk, något Torbjörn behandlar människor för, något jag menar inte finns. Plötsligt fäster han en isande blick i mig; ”Jag ser ju att du håller på att gå SÖNDER, Johannes!... Du är en LITEN människa!... Du behöver ju HJÄLP!... Tror du ingen VET att du ägnar dig åt självsex på kvällarna? 

 Du är ju SJUK!” 

 Väl i sändning diagnosticerade Torbjörn mig (som han träffat i tre minuter) som sexmissbrukare, och påstod att tidig onani leder till heroinmissbruk.


Efteråt var jag tvungen att nypa mig i armen. Otaliga svenska kommuner skickar alltså heroinister till Torbjörns behandlingshem Korpberget, både enligt LVM § 27 (tvångsvård) och enligt socialtjänstlagen. Brottslingar avtjänar sina straff hos honom.

 Behandlingen går bland annat ut på att man upprepade gånger får veta att ”människan är en treenighet av kropp, själ och ande” och att man genomgår ”drömterapi” och ”miljöterapi”. Samt att man slutar onanera, det är mycket viktigt för Torbjörn.

 Det är sådant våra skattepengar går till när regeringen stolt meddelar att man storsatsar på missbruksvården. De pengarna tillfaller huvudsakligen kommunerna. Fördelningen av dem övergår i allmänhet kommunernas förstånd. 

 I brist på förstånd att navigera efter hade det förstås varit bra med nationella riktlinjer. Men några sådana finns inte vad gäller missbruksvård. Alltså skickas missbrukare till sådana som Torbjörn.

 Man får inte behandla diabetes med brygd kokad på fladdermöss, men Torbjörn Fjellström får behandla heroinister genom att låta dem klättra på en klättervägg.

 Alla som jobbar på Torbjörns behandlingshem är utbildade av honom själva, 

 i hans egen ”skola”, i en metod som han själv har hittat på. Det tar 18 dagar att bli godkänd.

 Sedan får man alltså behandla brottslingar som avtjänar sina straff. Och heroinister som upprepade gånger misslyckats med tidigare behandlingar (detta är korpbergets ”specialitet”.)

 SiS (Statens institutionsstyrelse) meddelade i går att de ska rensa upp i träsket. Deras kontroller ska vara täta och nitiska. Men det gäller bara SiS egna hem. De flesta behandlingshem är liksom Torbjörns HVB-hem. Tillsynen av dem är kommunens ansvar. Den brukar i bästa fall vara bristfällig, i värsta fall obefintlig. Alltfler kommuner väljer dessutom att skicka missbrukare till HVB-hem eftersom deras outbildade personal är billigare än den medicinska kompetens ett SiS-hem fodrar.

 Så länge kvacksalvare tillåts driva behandlingshem kommer inga satsningar i världen göra missbruksvården bättre. 

 Att strössla pengar över kommunerna leder bara till att fler missbrukare hamnar hos Torbjörntyper.

 I Norge fråntog man nyligen kommunerna ansvaret för missbruksvården. Den är i stället sjukhusvården ansvar. Så borde det vara här också. Man måste ha rätt att få vetenskapligt förankrad vård både för diabetes och för heroinmissbruk.