Dalai lama. Foto: Peter Dejong
Dalai lama. Foto: Peter Dejong

Johannes Forssberg: Ingen mys- gubbe

Publicerad
Uppdaterad
Dalai lama bjuder i eftermiddag stockholmarna på andligt fredagsmys, innanför glasfasaden på en konferensanläggning.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Fredagsmys
Hans Helighet samtalar med Mark Levengood på temat "medmänsklighet, lycka och närhet". Stressade storstadsbor kommer att hjärtevärmas av den tibetanska gudakungens ädla förmaningar om att vi måste vara snälla mot varandra. De båda mysmännens innerliga leenden lär inte göra stämningen sämre. Och som om detta inte vore nog kommer den så kallade rockpoeten Lars Winnerbäck att avsluta med en livsbejakande konsert. 520 kronor kostar tillställningen, som i morgon även hålls i Lund.
Erfarenheten säger att få kommer notera att utsagor som "det är viktigt att ha en god attityd och ett gott hjärta" skulle kunna komma från vilken tredje klassens livscoach som helst.
Hur banala Dalai lamas visdomar än är klingar de gudomligt i beundrarnas öron, eftersom de kommer från en förmodad övermänniska. Tibetanska munkar har i västerländskt medvetande personifierat det genomgoda och obefläckade allt sedan James Hilton gestaltade ett paradisiskt "Shangri-La" i romanen "Förlorad horisont".

När etiskt korrekta västerlänningar blir alltför samvetstyngda av sin dekadenta livsföring tänker de på Dalai lamas godhet och förnimmer livets sanna mening.
Det är ett slags positiv kolonialism som får medvetna människor att tro att tibetansk buddism är snällare än andra religioner. I själva verket är den religion Dalai lama predikar på många sätt den mest reaktionära.
Det kan verka tröstande att man enligt gudakungen kan övervinna allt med hjälp av medkänsla och inre kraft. Men anledningen till att han råder oss att vara snälla, positiva och härda ut är att vi enligt honom själva bär ansvaret för våra lotter i livet. Våra villkor förutbestäms av hur gott eller dåligt vi handlade i våra förra liv, av vår karma.
När Dalai lama 2004 intervjuades av Johann Hari i brittiska Independent tvekade han inte att slå fast att det är dålig karma som sätter vissa barn i rullstolar.
De politiska implikationerna av den här läran är givetvis brutala. De som utnyttjas och förtrycks bör hålla god min och vara snälla mot överheten så att de kanske får det lite bättre i nästa liv. Den som föds in i rikedom kan sträcka på ryggen, tacka sin själsliga godhet, och fnysa åt fattigfolket.

Det är inte direkt överraskande att den stat som byggts på den här religionen, det gamla Tibet, var ett extremt orättvist samhälle. Ett magiskt Shangri-La var det bara för den religiösa aristokrati som ägde marken och makten. De livegna arbetarna fick skämmas för det lidande som deras uselhet hade orsakat dem. Just det kanske ligger rätt i tiden, med tanke på Fas 3. Detsamma kan inte sägas om Dalai Lamas sexualmoral. Han anser att allt sex som inte syftar till reproduktion i grunden är syndigt. I liberala sammanhang brukar han påpeka att han ändå tycker att homosexuella är lika mycket värda. Det brukar hans progressiva beundrare ta som intäkt för att han nog är ganska tolerant ändå. När påven säger samma sak är tolkningen annorlunda.
Mark Levengood lär inte på allvar ställa Dalai lama till svars för detta i dagens samtal om lycka och närhet. Det skulle ju alldeles förstöra den mysiga stämningen. Men Dalai lama är inte en mysfarbror, utan en religiös auktoritet med många motbjudande idéer. Man kan avsky Kinas ockupation av Tibet utan att knäfalla för dumheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag