Johannes Forssberg: Falkvinges bunkerklubb

Publicerad
Uppdaterad
Om ett par månader ges vi möjlighet att välja mellan Beatrice Ask och Thomas Bodström.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Värdesätter man sådant som rättssäkerhet och integritet är det ett val som påminner om det mellan en tungviktsmästares höger- eller vänsterkrok.
Oavsett vad man bestämmer sig för kommer resultatet att bli ungefär likadant, och inte direkt angenämt.
Under sådana omständigheter borde Piratpartiet ha lysande utsikter. Men de har en lång väg till riksdagen.
Att partiet redan sitter i Europaparlamentet har mycket liten betydelse. Det är med EU-val som på charterresor, inte så noga vem man går hem med.
Riksdagsval påminner om mer seriösa relationer, uppfattas som något allvarligt och bestående. Piratpartiet riskerar att bli valrörelsens motsvarighet till den där tysken med porrmustasch som var helt rätt på Ibiza men som är pinsam i den svenska vardagens gråa sken.

PP måste på en annan nivå visa prov på omdöme. Men i sina valmanifest, de så kallade "sjökorten", framstår partiet i vissa avseenden som ett skämt.
Det finns visserligen många bra förslag, men de dåliga är så omdömeslösa att man spontant vill förbjuda dess upphovsmän att ens befinna sig i närheten av riksdagshuset.
Piratpartiet vill göra det lagligt att i "ickekommersiellt syfte" fildela upphovsrättsskyddat material, vilket i sig är ett intressant förslag. Men samtidigt vill man att det ska bli olagligt att stämma någon för detta icke-brottsliga brott. I stället för att ärendet avslås och dör ska de som försökt få sin sak prövad kunna dömas till två års fängelse för "försvårande av kulturspridning".
En sådan idé kan bara födas i en bunker, där man har dragit ner alla persienner och stängt varje ventil.
Man kan tänka sig att atmosfären varit förgiftad av den revanschism som så ofta hörs i partiledaren Rick Falkvinges tal.

Piratpartiet vill inte
bara ställa saker till rätta, de vill utkräva hämnd. Upphovsrättsindustrin ska få smaka på sin egen medicin, med rättsosäkra lagar. Företrädare för FRA ska utredas för "brott mot privatlivslagar", fast de bara har följt riksdagsbeslut.
PKU-registret ska inte regleras - den världsunika blodbanken ska i stället förstöras helt och hållet, vilket vore förödande för den medicinska forskningen.
I sammanhanget är det möjligen mest komiskt att Piratpartiet kräver att riksdagen ber om ursäkt för FRA-lagen, men det är talande. När sanningen segrar ska de otrogna buga sig för de som hela tiden har sett ljuset, ungefär. Den här typen av föreställningar har Piratpartiet gemensamt med många missnöjespartier, liksom stilistiken i valmanifestet. Många haranger är fullständigt obegripliga. Anrättningen har kryddats med riksdagspartiernas värsta klyschor. Skolan ska "framtidssäkras" och ord som "framtidens ekonomi" upprepas i oändlighet. Den förtrollade framtiden tycks för övrigt vara förutbestämd, bara Rick Falkvinge får makten. Hemska tanke.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag