Johannes Forssberg: En osmaklig jämförelse

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Statsminister Mona Sahlin läste upp regeringsförklaringen i Rosenbad. Hon hade nyss utnämnt Lars Ohly - vars parti vann 4,8 procent av rösterna i valet - till socialminister när han plötsligt stormade scenen.
"Ni ska inte kalla mig socialminister, utan Kamrat Ordförande för Högsta Sovjet" röt Ohly till en livrädd församling.
En modig reporter höjde sin röst "Det här är inte vad ni gick till val på! Ni talade om högre a-kassa och fler anställda i den offentliga sektorn, inte om proletariatets diktatur. Vad händer nu med det rödgröna samarbetet?"
Ohly skrattade diaboliskt.
"Om inte Mona, Maria och Peter omedelbart ansluter sig till politbyrån kommer de att fraktas till arbetsläger i Nikkaloukta, tillsammans med Wallenbergarna, kungafamiljen, borgarna och bönderna".
Folkrepubliken var född, Komintern återupprättad, och svenskarna levde olyckliga i alla sina dagar.
Nej, riktigt så kommer nog inte ett vänsterpartistiskt regeringsinträde att gestalta sig. Men det finns de som har mardrömmar i den riktningen. I diskussionen om Sverigedemokraterna är det många som hävdar att Vänsterpartiet är ett lika odemokratiskt parti, med hänvisning till Sovjet och så vidare.

Det massiva facebookuppropet "Sverigedemokraterna i riksdagen - nej tack" - med över 200000 medlemmar, har fått konkurrens av en grupp som i stället vänder samma budskap vänsterut. Under bilder på Stalin, Lenin och Mao slås det fast att "Vänsterpartiet är minst lika kassa som Sverigedemokraterna". Bland de som skrivit under på det finns flera framträdande liberaler, exempelvis debattören Fredrik Segerfeldt och MUF:s pressekreterare Gustaf Stenlund.
Jag hoppas att de utgår från någon slags paranoid mardrömsbild av Vänsterpartiet när de jämställer det med Sverigedemokraterna. Otäckt vore det annars.
Det behöver knappast ens påpekas att Vänsterpartiet har smutsig byk - den är välinventerad. Visserligen var partiet, i slutet av 60-talet, ett av de första europeiska kommunistpartierna att bryta med Sovjet och slå in på postkommunismens väg. Men samtidigt upprätthölls vänskapliga kontakter med ryska apparatjiker tills muren rämnade.

Det är skamligt
- men säger inte mycket om Vänsterpartiets politik i dag. V tycker ungefär som vänstersinnade socialdemokrater. De vill ha högre skatt och betydligt större offentlig sektor. Det vill inte jag. Som liberal ogillar jag Vänsterpartiet, trots försonande, liberala drag, vad gäller exempelvis inställningen till massövervakning (som de ihärdigt motsätter sig, till skillnad från de borgerliga partierna).
Men när liberaler, i rasistiska tidevarv, jämställer vurmande för skattehöjningar med invandringshat är liberalismen illa ute. Skattesatser kan aldrig överordnas människors lika värde.
Sverigedemokraterna har rötter i nynazismen och det fascistiska idéarvet går igen i deras ständiga hetsande mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Ett SD-inträde i riksdagen, eller ännu värre i regeringen, skulle innebära uppskruvat hat: mot muslimer, homosexuella och alla andra som som ter sig skrämmande för det sverigedemokratiskt "sunda förnuftet".
En rödgrön regering med Vänsterpartiet innebär något högre skatter, och kanske något mindre valfrihet i vården. Det vore synd. Men en borgerlighet som föredrar det första framför det andra vill jag inte vara med i.
Sluta jämföra Ohly med Åkesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag