Johanna Nylander: Rör inte nätbingon

Publicerad
Uppdaterad
Nätbingospelande kvinnor tas inte på allvar.
Spelmonopolet är anpassat till tjugoåriga killar som hamnat i skuldfällor efter pokerspel.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Spelmonopolet
Från småstädernas bingohallar har det sociala spelandet om pengar flyttat till nätet. Skraplotter, bingo och interaktiva spel med vinstchanser lockar framför allt medelålders kvinnor till småskaligt spelande.
Tonårsmamman som vill få lite extra spänning i tillvaron, eller bara prata med gelikarna i chattrummen, har hittat till bingosajter som Paf eller Maria Bingo och de forum som dykt upp kring dem. Nätbingon är en smula trivial förströelse framför datorn i stället för Lotta Engberg i rutan eller en snabbskrapad trisslott i tobaksaffären.
Andelen kvinnor som blir spelberoende är fortfarande liten och jämfört med män sköter kvinnor sitt spelande bra.
Det svenska spelmonopolet har varit hett omdiskuterat, inte bara för Svenska Spels aggressiva marknadsföring och det sociala tvånget för tioåriga innebandyspelare att agera Bingolottoförsäljare. Staten har nyligen utrett spellagstiftningen och föreslår ommöbleringar kring spelmonopolets gränser.

Odds och tips skall utsättas för konkurrens men Svenska Spel får ensamrätt på nätspel som poker, bingo och skraplotter.
Andra spelsajter blir förbjudna. Tillgången till utländska speltjänster och pengatransaktioner skall spärras med hjälp av operatörsansvar och filter för ip-adresser och dns:er. Förutom att det handlar om ren och skär censur, drabbar det sällskapsspelande kvinnor.
Tanterna som spelar på nätet och vill ha lite att välja på är visst inte lika viktiga som herrarna på vadslagnings inriktade Ladbrokes som har haft stor framgång i att lobba för att just deras spel skall släppas in på marknaden.
Det är enkelt att moralisera över eller ignorera kvinnors spelande. Spelberoende bland medelålders kvinnor är tabubelagt och bingospelen har inte samma seriösa stämpel som till exempel professionella pokerturneringar eller politiska odds. Osynligheten gör det dessutom till något som är svårt att tala om.
Tycka vad man vill om spel om pengar, men i rätt proportioner är det ett nöje för många, och knappast någonting staten skall moralisera över. De tio senaste åren har pengaspelandet minskat, både bland kvinnor och bland män.

Kvinnor spelar förnuftigare och sundare än män. Bland unga kvinnor minskar spelberoende snabbast. Bland de unga männen är det som värst. Trots det vill staten bara öppna upp för konkurrens inom tips och odds. Bingospelen och andra interaktiva spel på nätet anses för farliga trots att de tillhör de spel som lägst andel personer blir beroende av.
Staten borde öppna upp för fler aktörer på bingoarenan. Om fler män spelade bingo i stället för poker hade färre hamnat i beroendeträsket. Svenska Spel sköter inte nätspelen bättre än någon annan, och bingospelen borde givetvis konkurrens-utsättas på samma sätt som tips och odds.
Det finns en rad märkligheter i den statliga spelpolitiken. Dataspelscaféer jämställs med hasardspel och kräver tillstånd och 18-årsgräns. Spelberoende räknas som ett stort folkhälsoproblem men är en stor försörjningskälla för folkhälsofrämjande idrottsföreningar. Det statliga monopolet försvaras med folkhälsopolitiska termer, samtidigt som den aggressiva marknadsföringen är näst intill oreglerad.
Bara för att spel är interaktiva är de inte farliga. Låt tanterna ha sin nätbingo i fred.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag