Johanna Nylander: Ett vettigt förslag

Publicerad
Uppdaterad
ALMEDALEN. De rödgröna försökte stjäla strålkastarljuset i går. Men det var Jan Björklund som imponerade.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Almedalsveckan är nu i gång på riktigt, gatorna är fyllda med folk och partierna har börjat göra sina första riktiga utspel inför riksdagsvalet år 2010.
Oppositionspartierna presenterade ett nytt gemensamt utspel. Denna gång var det fastighetsskatten som berördes - en viss omarbetning av det fastighetsskattsförslag som Mona Sahlin presenterade förra året. I korthet innebär det marginellt lägre skatt på hyresrätter på bekostnad av högre skatt för dem som bor i någon av landets drygt 30000 sexmiljonersvillor, samt en lägre uppskovsränta på bekostnad av en högre reavinstskatt.
Fastighetsskatt är ett populärt ämne i Almedalen. Det är lika säkert som att tala om algblomningen som brukar slå till samma vecka. Varje år har sina återkommande utspel.
Det rödgröna förslaget innebär trots det rätt små förändringar. Hyresrätterna blir maximalt en femtiolapp billigare i månaden, och sänkningen av uppskovsräntan är långt ifrån det avskaffande som Sahlin ville ha i fjol. Dessutom är det båda förslag som främst gynnar medelklassen i storstäder.

Samma dag som oppositionen prioriterade att tala om fastighetsskatten gav sig Folkpartiet på ungdomsarbetslösheten. Jan Björklund sa i sitt tal under kvällen att "Det är faktiskt bättre att en 20-åring får ett lärlingsjobb med låg lön, än att en 20-åring går arbetslös". Han förordade betalda praktikplatser under lärlingsutbildningen och talade om vikten av "en större lönespridning" på arbetsmarknaden.
Systemet med praktiklön finns i dag redan i Danmark, och det är ett vettigt förslag - inte bara för att ge unga en bättre fot in på arbetsmarknaden, utan också för att höja statusen på lärlingsutbildningen, och för det arbete som utförs av en lärlingsstudent. LO var tidigt ute med att välkomna förslaget, men vill förstås att facken skall vara med och diktera avtalen.

Björklund började också på en bit valrörelse och lovade att försöka slopa värnskatten nästa mandatperiod, förordade obligatorisk a-kassa, en bättre skolhälsovård och euro i plånboken. Kanske en försmak på vad nästa års valrörelse kommer att handla om - i alla fall från Folkpartiets håll.
Almedalsveckan är inte bara de stora partiernas utspel. Över 1000 seminarier kommer att hållas under veckan, varav ett par hundra hölls under måndagen. Bra luftkonditionering är en förutsättning för att seminariedeltagarna skall kunna stå ut i mer än en kvart, och Visbys kullerstensstråk är lika varma som svåra att ta sig fram på. I ett gathörn krävde unga människor fler bostäder och nere i en krogkällare talade liberaler om värderingsskiften i politiken.
Kanske är värderingsskiftet redan på väg. Jan Björklund tryckte hårt på liberalismen i sitt tal, och kravretoriken med hårdare tag var mer frånvarande än vanligt. Han nämnde inte ett ord om vare sig integritetsfrågor eller övervakning trots den debatt som rasat tidigare under året. Den folkpartistiska självsäkerheten efter det framgångsrika EU-valet var påtaglig.

Till riksdagsvalet finns ingen Marit som dragplåster, och inte ens en Alexander Bard på listan lär kunna locka samma stora väljarskara. För även om frasen "socialdemokrater motarbetar rikedom, liberaler motarbetar fattigdom" säkert kan appellera till många, räcker det inte för att vinna val.
Johanna Nylander

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag