Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jodå, Trump försöker genomföra en kupp

Donald Trump försöker klamra sig fast vid makten med alla medel, inklusive att kringgå folkviljan öppet.Foto: DOUG MILLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps ombud Rudy Giuliani skyller på George Soros och Hugo Chávez.Foto: ROD LAMKEY / CNP / SPLASHNEWS.CO / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

I USA är det möjligt att kringgå demokratin utan att bryta mot lagen. Donald Trump gör nu en historiskt unik ansats.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I verkligheten är läget detta: Joe Biden vann valet i USA med sex miljoner röster, den största marginalen mot en sittande president på 88 år.

Han vann 306 elektorer – de utsedda personer som väljarna egentligen röstar på och som sedan väljer presidenten i december – mot Trumps 232.

Och han vann i jämna delstaten Georgia, vars omräkning avslutades på torsdagen utan någon märkbar skillnad i resultat. 

Enligt ansvariga myndigheter var valet det säkraste i USA någonsin. När regeringens cybersäkerhetschef konstaterade det i veckan fick han sparken av presidenten på Twitter.

I Trumps parallella verklighet var ju valet det mest korrupta i USA:s historia och egentligen vann han mycket stort. 

Under en pressträff på torsdagen utvecklade Trumps advokater resonemanget: valet stals i själva verket i en konspiration mellan bland andra Hillary Clinton, George Soros och Venezuelas förre diktator Hugo Chávez, död sedan 2013. Men Trump ”kommer inte att låta sig skrämmas” eller backa eftersom presidenten ”vann en jordskredsseger”.

Republikanska partiet delade glatt på Twitter och Facebook.

Inga bevis har presenterats, åtminstone inte i domstol där Trump nu fått avslag på 30 yrkanden om att ogiltigförklara röster i sammanlagt sex delstater. 

Faktum är att Trump inte ens bryter mot lagen. Men ett kuppförsök mot demokratin är det likafullt.

Att rättsstaten fungerar som den ska är utmärkt och nödvändigt, men dessvärre inte tillräckligt. USA är från början en republik – inte en demokrati; i de flesta delstater är elektorerna inte bundna av några lagar att rösta som folket vill. Delstatskongresser kan dessutom vägra att godkänna elektorer och i stället utse egna, helt enligt lagen. 

Att förmå dem att göra det är precis vad Trump försöker nu, mest konkret i Michigan där han pressar lokala republikaner att utse alternativa elektorer, i princip helt öppet. 

Visst, de kommer antagligen inte att lyssna. Och visst, han behöver göra samma sak i minst två delstater till. 

Men att han ens försöker är unikt. USA:s president gör nu klart att han är beredd att klamra sig fast vid makten till varje pris, inklusive att kringgå folkviljan öppet.

Är det en statskupp? Nej, den klassiska definitionen betonar militärens roll, och i USA svär den tack och lov trohet till konstitutionen. 

Faktum är att Trump inte ens bryter mot lagen. 

Men ett kuppförsök mot demokratin är det likafullt.

”Presidenten försöker nu öppet pressa folkvalda i delstaterna att strunta i väljarna och ändra valresultatet. Det är svårt att föreställa sig ett värre, mer odemokratiskt agerande av en sittande amerikansk president”, för att tala med den republikanske senatorn och tidigare presidentkandidaten Mitt Romney.

Det antidemokratiska agerandet av Trump och hans fega hantlangare riskerar att kasta skuggor över den amerikanska demokratin långt in i framtiden.