Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Joakim Rönnbäck

Jonas Sjöstedt lyckas inte segla med vänstervinden

SURT. Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet lyckas inte segla med den europeiska vänstervinden, trots ett gyllene läge. (Bild från Almedalen.) Foto: LISA MATTISSON

Vänsterpartiet lyckas inte segla med vänstervinden. Medan socialister i utlandet firar medvinden, sätter Jonas Sjöstedt aldrig kurs.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I fredags meddelade utrikesminister Margot Wahlström (S) att Sverige inte kommer att ställa sig bakom FN-konventionen om kärnvapenförbud. Därmed antog den rödgröna regeringen ungefär samma ståndpunkt som M, SD, C, KD och L. Kvar stod Vänsterpartiet – isolerade från krävande kompromisser och ensamma om en omtyckt ståndpunkt. En drömposition för ett idédrivet oppositionsparti!

Mönstret återkommer: I Januariavtalet lovade Socialdemokraterna och Miljöpartiet att föra en mer liberal politik inom flera viktiga områden. Steg högerut väntar inom politiken för arbetsmarknad, bostäder och skatter. Med en ohotad och tydlig position borde V:s företrädare ha en ständig åtkomst till såväl tevestudior som torgmöten. Partiets största segrar sprang rentav ur ett liknande läge under åtstramningspolitiken på 90-talet.

Bara barn och vinster i välfärden

Partiledningen beskriver det gärna som att de lever i ett nytt 90-tal. De har gått framåt i val, träffat LO:s styrelse en gång och knackat på väldigt många väljares dörrar. Förra mandatperiodens makt över statsbudgeten är förvisso förlorad, men med makten att fälla regeringen i riksdagen kan partiet dra röda linjer mot högerpolitiken.

Interna kritikers bild är en annan. Tidskriften Flamman skriver exempelvis att ambitionen att undvika en regeringskris skadar samhällets svagaste (8/6). Misstroendemakten finns, men med en moderatregering som alternativ svävar Jonas Sjöstedt om vad som kommer att krävas för att regeringen avsätts. 

Inte blev positionsmatten lättare av att det LO som Jonas Sjöstedt fick sitt möte med, drev på just den förändring i strejkrätten som retar opinionen till vänster så mycket. 

Sakpolitiskt tycks vänsterpartism 2019 begränsa sig till motstånd mot företagsvinster i välfärdssektorn och att barn ska bjudas på fler saker av det offentliga – nu senast busskort. Samtidigt blåser vänstervindar över västvärlden. Skuldkriser och statliga bankakuter har bäddat för socialistiska missnöjespolitiker. Det är en utveckling som här hemma exempelvis har fått den S-nära tidskriften Tiden att utropa att framtiden är vänster.

Inte ens skolstrejken lyfter Sjöstedt

Samtidigt är nutiden inte Vänsterpartiets. Trots att Feministiskt initiativ föll ur lyckades partiet inte säkra ett andra mandat i valet till Europaparlamentet. Och trots att en skolstrejksrörelse för Sjöstedts gamla profilfråga klimatet tagit sin början just i Sverige, ratar förstagångsväljarna medlemskap i Ung vänster.

I höstas förklarade partiets valutvärdering att resultatet blivit under förväntan till följd av den mediala dagordningen. Efter Europaparlamentsvalet är det medierapportering om V-kansliets inköp av 3d-klitorisar som ska ha ställt till det. I själva verket har partiets långa fixering vid ett fåtal sakfrågor gjort partiet trött, tomt och trist. Därför lyckas inte V segla med vänstervinden. Medan andra socialister firar medvinden, sätter Jonas Sjöstedt aldrig kurs.