Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Joakim Rönnbäck

Snålchock när finansen leker konsultbolag

Budgetstrid. Magdalena Andersson försvarsförhandlar som ett konsultbolag. (Bild från presskonferens i Almedalen tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi (S)Foto: ADAM IHSE /TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson i AlmedalenFoto: SVEN LINDWALL

Socialdemokraterna blandar bort korten när försvaret ska finansieras. Nu senast kräver regeringen att redan förhandlade behov ska skrivas ned på en önskelista.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Finansminister Magdalena Andersson (S) godtar inte försvarsberedningens anslagsförslag till försvaret. Det rapporterade Mikael Holmström på Dagens Nyheter i juni. Nu bekräftas detta också genom direktiv och uppdrag från regeringen.

I försvarsberedningen har representanter för riksdagens partier arbetat i två år för att kunna enas om försvarspolitikens inriktning. Resultatet presenterades i rapporten Värnkraft.

En tom önskelista

Partierna är överens om att det säkerhetspolitiska läget har försämrats och att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas. Utifrån omvärldsanalysen följde sedan förslag till stora och kostsamma förändringar för att stärka försvarsförmågan. Senare under våren kom dock Försvarsberedningen att spricka. De borgerliga partierna undertecknade aldrig slutdokumentet efter att S svävat om att genomföra det som förhandlats fram.

I maj skrev ledarsidan att försvarsberedningens rapport utan finansiering inte blir mer än en from önskelista. Vad som såg ut att bli en stabil grund för ett fungerande territorialförsvar raserades.

I veckan började så regeringens sänkta ambitioner att märkas. Försvarsmakten uppdras att för vart och ett av åren från 2022 till 2025 dela in förslag om anslagsökningar i fyra delar utifrån hur prioriterade de är.

Tillvägagångssättet för snarare tankarna till ett power point-tungt konsultbolag än en samarbetsberoende minoritetsregering. Med det trixiga draget lägger regeringen frågorna om försvarets finansiering jämte höstens budgetförhandlingar mellan januaripartierna. S blandar bort korten, men försvaret riskerar att stå med Svarte Petter.

Kravet på att rangordna anslagsökningarna innebär även att delar av försvarets behov kan diskuteras som mindre viktiga. Ett olyckligt grepp i militär verksamhet, en soldats behov av kängor och kanoner hänger ihop – oavsett hur de grupperas i exceldokument på finansen.

Inte tid för en budgetstrid

Steg mot en nyktrare försvarspolitik har tagits på senare år. I dag vill ansvariga politiker glömma Göran Perssons stora nedskärningar och Fredrik Reinfeldts tal om försvaret som ett särintresse. Men tyvärr väntar nu alltså en budgetstrid om vad som hade kunnat vara en brett överenskommen politik. Det finns inte tid för detta på en kontinent där Ryssland anfallit Ukraina. När USA dessutom tappar intresset för att försvara Europa måste vartenda EU-land ha en trovärdig avhållande förmåga.

Det är också illa att debatten återigen riskerar att förenklas till en fråga om att vara för eller emot tillräckliga pengar till försvaret. En blocköverskridande enighet utan förhandlingstrick hade underlättat en nyanserad diskussion om försvarets styrning och kostnader – särskilt på materielsidan.

Sverige har alla skäl att värna om sin värnkraft. Rikets trygghet ska varken vara föremål för önskelistor eller power point-manövrar. Magdalena Andersson måste ge upp att försvarsförhandla som ett konsultbolag.