Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jimmie Åkessons städjobb tar aldrig slut

Hör David Baas om avslöjandet om Dennis Askling
SD-ledaren Jimmie Åkesson vill bli justiteminister i nästa regering.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
SD:s nolltolerans mot rasism verkar inte fungera. Skandalerna fortsätter att avlösa varandra.Foto: Mitt kök

Jimmie Åkesson tycker att Sverigedemokraterna är redo att ta plats i nästa regering. Samtidigt har partiet fram tills nu haft en medarbetare på sitt riksdagskansli som skriver nazisthälsningar. Nolltoleransen fungerar uppenbarligen inte.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyligen lät sig Jimmie Åkesson intervjuas om SD:s ambitioner efter valet. De var höga, visade det sig. Åkesson ser sig gärna som justitieminister i en kommande regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Uppenbarligen tycker han att det är dags att SD tas på allvar som politisk kraft. Som företrädare för det största oppositionspartiet – enligt den senaste opinionsmätningen – ska han inte behöva stå och skrapa med foten i Ulf Kristerssons farstu.

Några dagar senare briserar ännu en SD-skandal. Och den här gången kan partiledningen inte vifta undan nyheten med att det rör en perifer partiföreträdare i avlägsen tid. Dennis Askling har haft rollen som gruppledare för SD i Haninge och har varit anställd på partiets riksdagskansli. Han har betraktats som ett framtidsnamn inom partiet och blev utskickad till Haninge för att städa upp bland problemen där. 

Det är denna person som Expressens David Baas konfronterade under tisdagen med utdrag från en chatt med en partikamrat. I chatten använder Askling nazistiska hälsningsfraser som ”Hell seger!”, vältrar sig i öppen rasism och berättar om kontakter med den våldsbejakande nazistorganisationen NMR.

När han förstod att han var avslöjad lämnade han genast alla politiska uppdrag. Troligen kommer SD:s partiledning att låta sig nöjas med detta. ”Se där, rasister har ingen plats hos SD. Nolltoleransen fungerar”.

Ett parti som har lag och ordning som sin profilfråga måste givetvis självt hålla tätt mot de säkerhetshot som Säpo pekar ut mot Sverige.

Men det övertygar knappast någon. Om inte Expressen hade avslöjat Askling och alla de andra före honom som har blivit ”baasade” – det vill säga konfronterade med rasistiska uttalanden av reportern David Baas – skulle de haft fortsatt förtroende att företräda partiet.

Inte kan väl Jimmie Åkesson mena att det är Expressens uppgift att bedriva renhållningsarbetet åt SD? Nolltoleransen måste rimligen vara en uppgift för partiet självt.

År 2016 avslöjades det att SD hade en anställd vid riksdagskansliet som skrivit debattartiklar under falskt namn och som pekades ut som ett säkerhetshot. Nu visar det sig alltså att man också har haft en anställd som visar intresse för våldsbejakande extremister och nazism.

Det reser besvärande frågor för Jimmie Åkesson: Hur är det möjligt att en person med det rasideologiska tänkandet känner sig hemma på SD:s riksdagskansli? Och hur står det till med säkerhetstänkandet inom SD? Ett parti som har lag och ordning som sin profilfråga måste givetvis självt hålla tätt mot de säkerhetshot som Säpo pekar ut mot Sverige. Bara tanken på att SD skulle ta över ledningen av justitiedepartementet svindlar mot den bakgrunden.

Åkesson borde komma ner på jorden. Om han vill bli behandlad som en seriös politiker och ministerkandidat måste han först städa upp i sitt eget parti. På riktigt.

Spred rasism och nazivurm i dold chatt: ”Hell seger”