Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jihad är inte en statlig uppgift

UPPRÖRANDE. Staten har delat ut en halv miljon kronor till Sveriges förenade muslimer, SFM, trots att det är känt att gruppen har bjudit in IS-sympatisörer.
Foto: Leif Jacobsson
Alice Bah Kuhnke har sagt att regeringen avser skärpa kraven för statsbidrag – men det finns redan krav på demokratiska värderingar.
Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES

Att organisationer som bjuder in hatpredikanter får statsbidrag är groteskt. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor agerar provocerande omdömeslöst.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Principen att det inte är vad man säger som spelar roll, utan vad man gör, verkar inte omfamnas av den svenska myndighet som delar ut statsbidrag till religiösa samfund. Faktum är att det man säger inte heller verkar vara av någon avgörande betydelse.

I går presenterade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor de organisationer som beviljats sammanlagt 8,3 miljoner kronor för arbete mot rasism och intolerans. Drygt en halv miljon av bidragskakan går till Sveriges förenade muslimer, SFM. Organisationen har inte direkt gjort sig känd för att främja mänskliga rättigheter och jämlikhet.


Tidigare i våras portades SFM, som bjudit in föreläsare med extrema åsikter, från att använda kommunala lokaler i Göteborg eftersom kommunen inte ville vara hyresvärd åt ett gäng IS-fanatiker. Organisationens enda svar var att det är islamofobiskt att bedriva arbete mot våldsbejakande extremism.

"Det har inte legat med i bedömningen eftersom de inte sökt pengar för att motverka extremism", svarar ansvarige handläggare Omar Nur på DN:s fråga om varför man ger pengar till en organisation som varit misstänkt för att sprida salafistiska budskap.

Avdelningschef Lotta Persson säger till TT att hon förvisso anser det vara jätteviktigt att pengar inte går till antidemokratiska organisationer, och att hon vetat om att SFM bjudit in föreläsare som öppet sympatiserar med IS och al-Qaida, men att hon ändå gjort bedömningen att ansökan håller måttet.

Myndigheten verkar ha en alldeles egen inställning till logik.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke meddelade för några veckor sedan att regeringen avser skärpa kraven och uppföljningen av de organisationer som får statsbidrag. Det är rimligt. Vad som däremot är obegripligt är hur ett förbund likt SFM kunnat roffa åt sig en halv miljon i stöd. Redan nu finns nämligen krav på demokratiska värderingar. Det verkar helt enkelt som att myndigheten har noll koll.


Hur förväntar sig Omar Nur och Lotta Persson att islamistiska organisationer verkar? Tror de att de kan upptäcka jihadsympatier genom att titta på de förbundsstadgar som bidragssökarna bifogar i ansökningsformuläret? "Det stod inget om att de vill störta demokratin och införa ett islamistiskt kalifat - ge dem femhundra tusen!"

Att bara göra en snabbcheck på en förenings hemsida räcker givetvis inte för att avslöja auktoritära tendenser. Myndigheten måste noga granska och följa upp den verksamhet som den ger bidrag till.

När ska det offentliga Sverige börja ta hotet från extremismen på allvar?

Ett levande civilsamhälle är avgörande för ett demokratiskt samhälle. Staten ska inte finansiera organisationer som vill störta det.


Läs också:


Fräls oss från hatbidragen, Bah Kuhnke


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.