UPPRÖRANDE. Staten har delat ut en halv miljon kronor till Sveriges förenade muslimer, SFM, trots att det är känt att gruppen har bjudit in IS-sympatisörer. Foto: Leif JacobssonUPPRÖRANDE. Staten har delat ut en halv miljon kronor till Sveriges förenade muslimer, SFM, trots att det är känt att gruppen har bjudit in IS-sympatisörer. Foto: Leif Jacobsson
UPPRÖRANDE. Staten har delat ut en halv miljon kronor till Sveriges förenade muslimer, SFM, trots att det är känt att gruppen har bjudit in IS-sympatisörer. Foto: Leif Jacobsson
Alice Bah Kuhnke har sagt att regeringen avser skärpa kraven för statsbidrag – men det finns redan krav på demokratiska värderingar. Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURESAlice Bah Kuhnke har sagt att regeringen avser skärpa kraven för statsbidrag – men det finns redan krav på demokratiska värderingar. Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES
Alice Bah Kuhnke har sagt att regeringen avser skärpa kraven för statsbidrag – men det finns redan krav på demokratiska värderingar. Foto: Pelle T Nilsson/STELLA PICTURES

Jihad är inte en statlig uppgift

Publicerad

Att organisationer som bjuder in hatpredikanter får statsbidrag är groteskt. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor agerar provocerande omdömeslöst.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Principen att det inte är vad man säger som spelar roll, utan vad man gör, verkar inte omfamnas av den svenska myndighet som delar ut statsbidrag till religiösa samfund. Faktum är att det man säger inte heller verkar vara av någon avgörande betydelse.

I går presenterade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor de organisationer som beviljats sammanlagt 8,3 miljoner kronor för arbete mot rasism och intolerans. Drygt en halv miljon av bidragskakan går till Sveriges förenade muslimer, SFM. Organisationen har inte direkt gjort sig känd för att främja mänskliga rättigheter och jämlikhet.

 

Tidigare i våras portades SFM, som bjudit in föreläsare med extrema åsikter, från att använda kommunala lokaler i Göteborg eftersom kommunen inte ville vara hyresvärd åt ett gäng IS-fanatiker. Organisationens enda svar var att det är islamofobiskt att bedriva arbete mot våldsbejakande extremism.

"Det har inte legat med i bedömningen eftersom de inte sökt pengar för att motverka extremism", svarar ansvarige handläggare Omar Nur på DN:s fråga om varför man ger pengar till en organisation som varit misstänkt för att sprida salafistiska budskap.

Avdelningschef Lotta Persson säger till TT att hon förvisso anser det vara jätteviktigt att pengar inte går till antidemokratiska organisationer, och att hon vetat om att SFM bjudit in föreläsare som öppet sympatiserar med IS och al-Qaida, men att hon ändå gjort bedömningen att ansökan håller måttet.

Myndigheten verkar ha en alldeles egen inställning till logik.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke meddelade för några veckor sedan att regeringen avser skärpa kraven och uppföljningen av de organisationer som får statsbidrag. Det är rimligt. Vad som däremot är obegripligt är hur ett förbund likt SFM kunnat roffa åt sig en halv miljon i stöd. Redan nu finns nämligen krav på demokratiska värderingar. Det verkar helt enkelt som att myndigheten har noll koll.

 

Hur förväntar sig Omar Nur och Lotta Persson att islamistiska organisationer verkar? Tror de att de kan upptäcka jihadsympatier genom att titta på de förbundsstadgar som bidragssökarna bifogar i ansökningsformuläret? "Det stod inget om att de vill störta demokratin och införa ett islamistiskt kalifat - ge dem femhundra tusen!"

Att bara göra en snabbcheck på en förenings hemsida räcker givetvis inte för att avslöja auktoritära tendenser. Myndigheten måste noga granska och följa upp den verksamhet som den ger bidrag till.

När ska det offentliga Sverige börja ta hotet från extremismen på allvar?

Ett levande civilsamhälle är avgörande för ett demokratiskt samhälle. Staten ska inte finansiera organisationer som vill störta det.

 

Läs också:

 

Fräls oss från hatbidragen, Bah Kuhnke

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag