Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jenny Madestam

Vem är det som vinner på Kent Ekroths film?

En film med syfte att hjälpa eller stjälpa?

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Precis som Soran Ismail säger klokt är egentligen inte problemet att sverigedemokrater uttrycker sig rasistiskt, sexistiskt och hotfullt i fyllan en sommarnatt. Sådant har vi sett förut. Nej, problemet är mycket större än så. Det handlar inte om att enskilda personer säger och gör märkliga saker utan om den främlingsfientlighet och rasism som finns i den svenska vardagen. Sverige­demokraterna är symptom på detta obehagliga som vi alla har ansvar för att bekämpa.

Filmen som kunnat åses är dock intressant men utifrån några andra aspekter. Till att börja med är den helt galen. Erik Almqvist och Christian Westling framstår å ena sidan som extremt pubertala.

Deras beteende ger, ut­över de uppenbart förkastliga värderingarna, ett mycket omoget och ointelligent intryck. Detta i sig kan göra vilken väljare som helst mörkrädd - aspirerar dessa små pojkar på att styra riket?

Å andra sidan ser man två, kanske tre, killar som nog egentligen inte mår så bra. Unga män med aggressioner och utan gränser. Något som väcker ytterligare frågor om deras kapacitet att verka på förtroendeuppdrag. När det sedan uppdagades att Almqvist dessutom ljuger ger han ett mycket opålitligt intryck.

 

Utöver detta uppenbara är filmen intressant i hela sin existens: jag undrar - varför i hela världen filmar Kent Ekeroth detta pinsamma upptåg? Och varför ligger mobilkameran upprepade gånger på, i fickan? Och, kanske mest intressant, hur läckte filmen i nuvarande form ut till Expressen? Ett motiv till Ekeroths filmande är att skapa en propagandafilm. I nedklippt variant har den också publicerats för partiets räkning, som exempel på vad svenskar kan bli utsatta för en vanlig festnatt på stan. Säkerligen var detta argumentet för att filma.

Likväl väcks en misstanke. Kan det vara så att Ekeroth filmat i syfte att använda detta "bevis" mot sina partikamrater längre fram, vid behov?

Partier, oavsett beteckning, präglas av maktstrider, där alla vapen ibland är tillåtna. Att smutskasta sina fiender i syfte att själv avancera kan tyckas ovärdigt men är dessvärre ofta en del av spelet.

Medialiseringen av politiken gör att journalister blir ett viktigt verktyg. Att läcka avslöjande fakta om någon eller något i det egna partiet för egen vinnings skull finns många exempel på. Detta förtar naturligtvis inte det förkastliga i filmen men kan vara en förklaring till dess offentliga existens. Vilket i sin tur säger oss att Sverigedemokraterna präglas av interna konflikter och disharmoni.

 

En än mer konspiratorisk tanke är att Åkesson använder filmen för att statuera exempel: utrensningskampanjen är på allvar, och gäller även i partitoppen. Ekeroth får hålla i yxan med temporär time out som konsekvens, men med löfte om framtida avancemang. Almqvist var kanske omvittnat en risk för SD. Nu flyttas han på i god tid innan valet. Eller så finns krafter som tvärtom vill komma åt Åkesson och filmen kan då kasta skuggor över partiledarskapet med hänvisning till bland annat bristande omdöme i utnämning av medarbetare.

Oavsett hur det ligger till står ett klart: filmen visar att det är oroligt inom SD. Om knappt två år är det val. Det är lång tid i svensk politik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!