Jenny Madestam

Tvinga kommunerna att ta emot flyktingar

Publicerad

Nu är det slut på silkesvantar och frivillighet. Nu behövs tvång.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är hög tid för nästkommande regering att driva igenom en lag om kommuners skyldighet att ta emot flyktingar. I dag kan kommuner säga nej. Det är inte bara inhumant, det innebär även höga kostnader för Migrationsverket eftersom flyktingar då bor kvar på asylboenden.

Kostnaden är hög även för de kommuner som i dag tar huvuddelen av mottagandet.

Visst, det kommunala självstyret kommer delvis att stryka på foten med ett kommunalt tvång, men må så vara. Hela Sverige måste ha en gästvänlig hållning. En uppmaning till våra riksdagspartier är att redan nu, i den valrörelse som står för dörren, börja tala om detta. Våga visa att ni menar allvar med att hela Sverige ska vara ett öppet land och föreslå en tvingande lag.

I en nyligen genomförd SIFO-undersökning presenterad av SVT framkom att hälften av svenska folket är för sådan lagstiftning.

Då och då i nyhetsrapporteringen skildras det skeva flyktingmottagandet. Mönstret är glasklart: flest flyktingar tas emot i så kallade lågstatuskommuner medan högstatuskommuner håller sina kommungränser stängda.

I kommuner med borgerligt styre, hög inkomst och få hyresrätter tar man emot färre flyktingar än i kommuner med röd-grönt styre, låg inkomst och något fler hyresrätter.

Det sista, mängden lediga hyresrätter, brukar anföras som ett argument till att man inte tar emot flyktingar. Argumentet håller dock inte fullt ut eftersom det inte är en mycket större andel hyresrätter i de kommuner som i dag tar emot flest. Men visst, generellt behöver det byggas fler hyresrätter i svenska kommuner. En aspekt som än en gång understryker vikten av att se över svensk bostadspolitik.

Men om det inte handlar om bostäder, kan det möjligen finnas ett aktivt motstånd till att ta emot flyktingar i högstatuskommuner, att det handlar om en allmän ovilja till det okända?

Jag minns en TV-intervju med en man i Täby tidigare i våras apropå kommunens knappa mottagande. Mannen sa att han tyckte det var skönt att det inte bodde fler flyktingar i hans kommun. Hans svar fick mig, och förhoppningsvis fler, att skaka av ilska.

Så här kan vi inte ha det längre. Kommuner ska inte kunna välja bort solidaritet och därmed bidra till ett segregerat Sverige. Det ska inte längre vara möjligt att bo i en ”vit” kommun. Hela Sverige ska vara öppet för människor som söker sig hit. För dessa människors skull, för alla Sveriges kommuners skull, och för att ett mångkulturellt samhälle är bättre än ett homogent.

Ingen har sagt att det är enkelt att ta emot flyktingar. Det kostar på för en kommun. Ekonomiskt men även socialt. Regeringen har hittills velat arbeta med ekonomiska morötter. Det räcker dock inte. Högstatuskommunerna kommer inte ta emot fler på grund av en påse morötter. Och lågstatuskommunerna med högt mottagande blöder alltjämt ekonomiskt. Alla kommuner måste dela på mottagandet.

Regeringen har utsett Lars Stjernkvist och Gunnar Hedberg till samordnare för att öka kommuners flyktingmottagande. En god ambition men det är föga troligt att deras rundresa leder till att osolidariska kommuner plötsligt öppnar kommungränsen.

Nej, nu återstår lagstiftning. Ullenhag, låt det bli ditt avtryck. Om inte, du som tar över – visa att du och ditt parti vill skapa en solidarisk flyktingpolitik i hela Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag