Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jenny Madestam

Sluta tjata om regeringsfrågan

Frågan om vem som ska regera ihop med vem efter valet 2014 har börjat dyka upp i debatten.

Detta är en text av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Den riktas mot oppositionspartierna, primärt mot Socialdemokraterna och Miljöpartiet: går ni till val ensamma, eller satsar ni på samarbete, och då ihop med vem?

Nyligen pumpades Mikael Damberg (S) i Ekots lördagsintervju på dessa frågor. Damberg svarade att hans eget parti primärt behöver hitta sig själv, innan eventuella relationer kan inledas. Låter i mina öron mycket klokt. Först få koll på sig själv, sedan eventuella samarbeten.

Regeringsfrågan verkar upplevas som ett ess i rockärmen, inte bara av nitiska journalister utan även av alliansen, att använda mot oppositionen. När Anders Borg mötte Magdalena Andersson för första gången i SVT:s Aktuellt hävdade Borg att det är "odemokratiskt" att inte tala om för väljarna med vilka, om några alls, Socialdemokraterna kommer att samverka vid eventuell valvinst.


Att det skulle vara "odemokratiskt" att demokratiska organisationer primärt fokuserar på sin egen politik innan man slänger sig i armarna på någon annan, är struntprat. Tvärtom kan det faktiskt vara en tjänst för demokratin att de partier som väljarna har velat ha i riksdagen ser till att profilera sig och driva de frågor väljarna givit dem mandat att prioritera. Att det finns flera livskraftiga partier, som försöker leva upp till sina väljares förväntningar kan också ses som demokratiskt.

Men visst, att låta väljarna köpa grisen i säcken på valdagen, genom att inte alls berätta om möjliga samarbeten är naturligtvis inte att rekommendera. Här har Socialdemokraterna ett historiskt dåligt track record. En väljare ska självfallet kunna göra sitt val av parti utifrån så mycket information som möjligt. Men informationen handlar inte bara om eventuella samarbeten och koalitioner, utan också om vad ett parti står för.


Mot denna bakgrund skulle regeringsfrågan även kunna vara ett ess i rockärmen för oppositionspartierna, att använda mot alliansen. För vem kommer egentligen att regera med vem, av allianspartierna? Den frågan har inte heller ett givet svar utifrån dagens opinionsvindar. Vad händer om något eller några av alliansens partier halkar ur riksdagen? Vem eller vilka skulle exempelvis Moderaterna söka stöd i riksdagen tillsammans med då?

Vidare skulle demokratiargumentet även kunna användas mot det faktum att två eller kanske till och med tre av fyra regeringspartier i dag håller på att kvävas ihjäl. Kanske skulle det faktiskt vara mer demokratiskt att lossa på allianstygeln och låta de tre små få andrum och möjlighet till egen profilering utifrån sina väljares förväntningar?


Demokrati är inte så endimensionellt som att blott handla om allianser och koalitioner vid eventuell valvinst. En vital demokrati kan också uttryckas genom att det finns flera olika partier som tydligt står upp för de frågor som väljarna givit dem mandat att driva.