Jenny Madestam

Schyman flåsar de röda i nacken

I sitt första majtal informerade Stefan Löfven om att han avser att bilda en "feministisk regering" om han vinner valet.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Innebörden är inte helt uppenbar, mer än att arbeta för jämställdhet och rätt till heltid. Löfven underströk att Socialdemokraterna är ett feministiskt parti. Det lät nästan som en påminnelse till partiet och honom själv.

Man får inte glömma bort den egna innehållsdeklarationen. Men betoningen på feminism var även en signal till väljarna.

Även vänsterledaren, Jonas Sjöstedt, pratade feminism i sitt första majtal. En betydande del av talet fokuserade på EU och EU-parlamentsvalet. En aspekt i och med EU, menade Sjöstedt, är krafter som är emot kvinnors rättigheter. Vänsterpartiet, sade han, är det parti som går i bräschen för att bekämpa dessa antifeministiska krafter. Det är "vi som arbetar för feminism och kvinnors rättigheter i Sverige och EU".

Sjöstedt målade upp Vänsterpartiet som den främsta feministiska fanbäraren.

Också LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson höll tal på första maj. Hans tal handlade bland annat om kvinnors arbetsmarknadssituation. Några dagar tidigare meddelade LO att de kräver kvotering till börsbolagens styrelser. Plötsligt är LO i täten för jämställdhet.


Under den gångna mandatperioden har varken Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet framstått som partier där feminism är högprioriterat. Socialdemokraterna har försökt ta sig tillbaka på banan efter sin kris. Sedan Löfven tog över ledarskapet har prioriteringen varit att stärka skolprofilen och återerövra sysselsättningsfrågan.

När Löfven höll sitt första första majtal som S-ledare 2012 inleddes talet med prat om jämställdhet. Detta var inte konstigt eftersom det fanns en kritik mot Löfven just för hans bristande jämställdhetsintresse. Sedan dess har frågan legat i träda.

Vänsterpartiet har under Sjöstedt kommit att profilera sig som ett slags enfrågeparti. Det är frågan om förbud mot vinst i välfärd för hela slanten. "Inte en krona till riskkapitalister", är överordnat allt annat. Och uppenbart går det hem bland väljarna. Vänsterpartiet tickar uppåt i opinionsmätningarna.


Ett annat parti som tickar uppåt i opinionen är Feministiskt initiativ. Gudrun Schyman och Fi går fram som tåget runtom i Sverige. Schyman håller politiska home partys, får draghjälp av populära artister och håller första majtal som drar flera tusen åhörare.

Allmänt tycks partiet ha hamnat i en positiv spiral. I den senaste opinionsmätningen hamnar Fi på 2,5 procent.

Än är det långt kvar till fyraprocentsspärren men det är uppenbart att Löfven och Sjöstedt känner att Schyman flåsar dem i nacken. Thorwaldsson vill att LO-kollektivet ska rösta socialdemokratiskt. Även han tycks nu inse att Schyman ligger i ytterspåret och lurar.

Vänsterdebattörerna Göran Greider och Daniel Suhonen varnar för att en röst på Fi är en bortkastad röst, bättre att rösta på de feministiska Socialdemokraterna i stället!

Det ser ut att bli en rödgrön seger i september. Styrkeförhållandena mellan de rödgröna är central i regeringsbildningsprocessen. Att tappa röster till Fi vill således varken Löfven eller Sjöstedt veta av.

Om Schymans parti når riksdagen är osäkert. Uppenbart är hon dock en blåslampa i baken på Löfven, Sjöstedt och Thorwaldsson. Plötsligt är feminism på modet igen.