Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Jenny Madestam

Några råd inför partiledardebatten

I morgon är det partiledardebatt på tv. Jag ska nu inta rollen som schyst statsvetarkompis och ge ledarna några förnumstiga tips på temat "så vinner du väljarnas gunst".

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Fredrik, din position som statsminister är stark, egentligen kanske rådet blir "sitt still i båten". Men nej, väljarna förväntar sig att du blickar framåt. Kör inte skivan "arbetslinjen mot bidragslinjen", den har vi hört till leda. Hitta ett nytt fokus. Dessutom: Prata om vad du själv vill, inte om vad andra gör fel. Haka inte upp dig på frågan om vem som ska regera ihop med vem i oppositionen. Det ger sig, det kan du ta då.

Passa dig för att göra en "Göran Persson" - och framstå som tröttsam och tjatig.

 

Stefan, jobba på din statsmannaprofil. Kampen handlar om vem som är mest lämpad att styra landet. Senast var du rörande otränad för tv-formatet - har du slipat på dina oneliners? Även du måste berätta om ditt partis vision. Och håll regeringsfrågan öppen. Våga flirta med flera alternativ.

Ska du vinna den stora medelklassen så prata till exempel företagande och skola. Berätta mer om din forskningskommission och företagsförmedlingen.

 

Jan, du har blivit defensiv i skolfrågan. Erkänn att mer behöver göras och att du kanske faktiskt borde re-reformera somligt. Att erkänna misstag är vinnande, att skylla ifrån sig är däremot livsfarligt. Du är den modigaste alliansledaren. Självständig. Håll fast vid det. Det kan ge dig möjligheter i framtiden.

Kanske läge att betona partiets sociala profil. Jag skulle även prata jämställdhet om jag var du.

 

Annie, fortsätt köra ditt race, det vill säga: Ta plats! Nu har ditt parti bestämt att ni är liberala med en grön, social profil. Berätta mer om vad det innebär, konkret. Visa tittarna vem du är! Våga släpp allianssargen. Du måste stå på egna ben i din profilering. Och - prata landsbygd och åter landsbygd. Där finns röster att hämta.

 

Göran, i morgon ska du prata om brister i sjukvården. Även om frågan delvis ligger på landstingen, har du huvudansvar. Det här berör många. Visa att du förstår, har medkänsla och vill göra något. Om jag var du skulle jag fokusera mindre hårt på individens frihet. Ni kan inte konkurrera med FP eller C som liberalt alternativ. Våga stå för något annat. Det kan faktiskt uppskattas.

 

Jonas, hitta balans mellan känsla och förnuft. Du tenderar att bli för eldig, vilket väcker känslor hos tittarna, positiva - och negativa. Ni har klargjort att vinst i välfärd inte är ett alternativ; dörren stängs för samarbete med S och MP. All heder dock, för ert mod att vara ideologiskt renläriga. Det kanske inte leder till Rosenbad, men kan ge respekt. Dessutom finns nog en del S-sympatisörer som är sura på RUT och skolkoncerner.

 

Gustav, visa att ditt parti har koll på ekonomin. Det är er akilleshäl i väljarnas ögon. Dessutom kan det, i alla fall utanför Stockholms innerstad, framstå som märkligt att vara varken höger eller vänster. Kanske kan du ge en hint om vem du helst samarbetar med. Pragmatism är en styrka men kan även väcka misstänksamhet.

 

Jimmie, ditt problem är att ingen av övriga sju vill prata med dig överhuvudtaget. Du har två alternativ. Antingen försöker du prata om annat än ditt specialintresse. Eller så kör du ditt race, där allt relateras till invandring. Det ena kan förvirra i studion, det andra gör dig till den enfrågepolitiker du kanske måste vara.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!