Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Jenny Madestam

Ingenjörer borde inte köra taxi

Det måste bli enklare att få utländska examina godkända i Sverige.

Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är nog många som delar upplevelsen av att ha blivit upplockad av en taxichaufför som egentligen är utbildad ingenjör.

Varför har vi så välutbildade taxichaufförer i Sverige? En viktig förklaring är att invandrare har svårt att få sina utländska examina validerade.

Den som fått uppehållstillstånd i Sverige vill så klart börja arbeta inom sitt yrke så fort som möjligt. Men detta är lättare sagt än gjort. Humankapital slösas därför bort och bristyrken kan inte bemannas.

Våra folkvalda tycks inse problematiken. I radioprogrammet Nordegren & Epsteins intervjuserie om integration svarar samtliga partirepresentanter att valideringen inte fungerar. Den förra regeringen uppdrog åt en utredare att se över frågan, vars översyn vi nu inväntar.

 

Myndigheten för yrkeshögskolan (Myh). Känner du till den? Nej, inte jag heller. Denna myndighet har i uppdrag att ”samordna och stödja en nationell struktur för validering”. Tillsammans med andra myndigheter, likt Universitets- och högskolerådet, Arbetsförmedlingen och Skolverket ska Myh se till att validering fungerar. Ett led i detta är en gemensam portal på nätet - valideringsinfo.se.

För att kunna validera sin utbildning behöver man ansöka hos Universitets- och högskolerådet. Lyckas jag läsa mig till. Om man har en högskoleutbildning. Som inte rör vårdområdet. Handlar det om vårdyrken är det i stället Socialstyrelsen som ska pröva meriterna. Den som är veterinär måste även kontakta jordbruksverket. Lärare får ringa Skolverket.

Innan ansökan ska skickas in måste alla dokument översättas. Den som är läkare måste även gå språkkurs och skicka med ett intyg på detta. Därefter krävs ämneskunskapsprov samt praktik.

 

I dag tar dessa processer lång tid. Bara för att få vetskap om huruvida den genomförda läkarutbildningen gäller i Sverige krävs många månaders väntan.

Konklusionen är att systemet för validering är krångligt och ineffektivt. Inte ens jag som är läskunnig och hyfsat insatt i den svenska förvaltningsapparaten lyckas helt greppa hur det fungerar.

Så här kan vi inte ha det. Det är hög tid att samordna och effektivisera validering av utländsk utbildning. En sammanhållen ”Valideringsmyndighet” borde skapas.

Den bör ha ensamt ansvar för all information och handläggning av validering. Den arbetsintresserade ska alltså enbart behöva kontakta en instans. Det bör vara upp till myndigheten att samordna de olika sektorerna och branscherna.

Myndigheten måste klara att hantera sina ärenden inom rimlig tid. Det ska inte behöva ta över ett halvår att få vetskap om utbildningen ens gäller.

 

Vidare bör Valideringsmyndigheten kunna förmedla platser till kurser i ämneskunskap och svenska. Myndigheten ska också vara navet för kontakt med instanser där eventuell praktik kan genomföras.

Kort sagt, Valideringsmyndigheten bör vara den enda aktör som du har kontakt med i din önskan att få utöva ditt yrke i Sverige.

Vi har inte råd att slösa bort den kompetens som finns i Sverige.