Jenny Madestam

Föräldrar vet inte bättre än lärarna

Publicerad

Lärarna står av naturliga skäl i fokus för skoldebatten. Men om skolan ska kunna förbättras måste strålkastarljuset även riktas mot rektorer och föräldrar.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika av en fristående ledarkolumnist. Expressens politiska hållning är liberal.

I de flesta andra verksamheter betonas vikten av gott ledarskap och hur viktigt det är för framgång. Inom näringslivet är det vanligen vd:n som får stå med hundhuvudet om företaget går dåligt. Funkar inte ledarskapet funkar inte heller verksamheten. I skoldebatten talas det dock tyst om skolledarna. Rektorerna är skuggfigurer, trots att mycket hänger på deras ledarskap.

Rektor står i ett korsdrag av krav, förväntningar och styrsignaler från olika grupper och politiska nivåer. Många rektorer jag talat med i min undervisning på nationella rektorsutbildningen vid Stockholms universitet vittnar om en mycket svår uppgift. Det kan förklara att det blivit allt svårare att rekrytera rektorer.


Ett sätt att konkret underlätta för de viktiga skolledarna vore att renodla rektors roll. Enligt skollagen ska rektor bedriva ett ”pedagogiskt ledarskap”. Men i verkligheten har rektor ofta ansvar för allt ifrån ekonomi till skolans blomrabatter. Arbetsbördan blir därmed enorm. Att se över hur rektorsrollen kan stärkas är således högst angeläget.

Även föräldrakollektivet måste på allvar tas in i skoldebatten. Många rektorer, lärare, förskolechefer och förskolelärare vittnar om en allt mer svårhanterlig föräldragrupp. En vädjan från professionen till föräldrarna tycks vara: backa! Men också: ta ansvar!

Föräldrar måste respektera att de som verkar i skolan är professionella. Läkare får sällan frågor om huruvida de vet vad de håller på med. Lärare och rektorer behandlas däremot bitvis som om de vore mindre vetande.

 

Vissa föräldrar anser sig mer pålästa och upplysta än den utbildade personalen. De bombarderar skolans personal med mejl och samtal om stort och smått som rör deras barns skolgång. De ställer krav på att skolan ska göra ditten och datten.

Visst är det bra med engagerade föräldrar, men om vi på allvar vill att lärarnas status ska höjas måste föräldrar backa ett steg och våga lita på professionen i skolan.

Samtidigt måste föräldrar ta ett större ansvar. Barnen måste komma utvilade och mätta i magen till en lång skoldag. Föräldrarna behöver även ta ansvar tas för att barnet vet hur det ska uppföra sig. Det är inte skolans fel om barn är respektlösa och inte bidrar till ordning. Men det är klart, om inte föräldrarna känner aktning inför skolans personal, varför ska då barnen göra det?

Ledarskap och respekt för professionen - två ingredienser som hittills lyst med sin frånvaro i skoldebatten. Att ledarskapet behöver förstärkas är en boll för politiken att fånga. Respekten för professionen ligger däremot på dig, kära förälder och elev.

 

Läs också:

Sluta skolksemestra, bortskämda föräldrar

Föräldrar måste sluta trakassera lärarna

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag