Javisst ska vi öva med Trumps trupper

Det är utmärkt att Sverige övar tillsammans med likasinnade nationer.
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT

Sverige har allt att vinna på att USA deltar i den jättelika försvarsövningen Aurora i september. Därför är det inte förvånande att Ryssland försöker sprida oro och osäkerhet kring övningen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När det gäller Trump vet man aldrig vad morgondagen bjuder. Kandidaten Trump dömde ut Nato som "obsolet" (föråldrat). Presidenten Trump däremot försäkrar sitt fulla stöd till alliansen.

Samma svajiga förhållningssätt går igen i synen på Putins Ryssland. Inte konstigt att nerverna är på helspänn i Natohögkvarteret inför Trumps ankomst där nästa vecka.

Även den svenska regeringen trevar sig fram. Trumps seger kastade ut Sverige i ett säkerhetspolitiskt ingenmansland. Skulle de starka band som hade bundits mellan våra länder under Obama bekräftas eller ignoreras?

Svaret på den frågan lär försvarsminister Peter Hultqvist (S) få i sina samtal med USA:s dito James "Mad dog" Mattis i Washington i dagarna. Hultqvist blir därmed den första svenska minister som tas emot av den nya administrationen. Det säger rimligen något om USA:s syn på Sveriges relevans.

Aurora är sällynt vältajmad

För Sverige har tveklöst en del att erbjuda som USA är intresserat av. Vår geografi till att börja med. I händelse av en konflikt i Baltikum kommer USA att vilja få tillgång till svenskt luftrum samt baser och hamnar. 

Sverige är också långt framme när det gäller signalspaning och kunskap om Ryssland i största allmänhet. Däremot kan man utgå från att Mattis kommer att vara mindre imponerad av de svenska försvarssatsningarna. Trots tillskott på senare tid uppgår försvarsutgifterna till blygsamma en procent av BNP.

Om Sverige vill försäkra sig om amerikanskt stöd i en konfliktsituation måste regeringen visa att vi menar allvar. Då krävs en rejäl förstärkning av försvaret i höstens budget. Men lika viktigt är att demonstrera vår vilja att ta ansvar för vår egen säkerhet och för stabiliteten i Östersjöregionen.

Därför är militärövningen Aurora 17 sällsynt vältajmad. I september står Sverige värd för den största förvarsövningen på över 20 år med totalt 19 000 deltagare. Flera Natoländer, däribland USA, kommer att ansluta.

I praktiken handlar det om att öva det värdlandsavtal som Sverige undertecknade med Nato förra året. Det blir en demonstration av vår förmåga att trygga landet tillsammans med andra och höjer på så vis tröskeln för en potentiell angripare.

Undfallenhet blidkar inte Putin

Kritik kommer nu från flera håll. Feministiskt initiativ och diverse fredsrörelser och organisationer långt ut på vänsterkanten mobiliserar mot övningen. Samtidigt pågår det en rysk desinformationskampanj mot övningen, enligt försvarsministern.

Aurora anklagas för att vara en Natoövning (fel) i krigisk anda riktad mot Ryssland. Det återkommande hotet om kärnvapen dras också fram. 

Den sortens märkliga påståenden måste bemötas. Sverige har all rätt i världen att hålla försvarsövningar på sitt territorium tillsammans med likasinnade nationer. Det är rentav en plikt att bidra till ökad säkerhet i närområdet i en tid då Ryssland försöker rita om gränser och provocera. 

Den som tror att undfallenhet kommer att blidka Putin tar allvarligt miste.


Läs också: Guillou är ute och cyklar om Nato

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.