Det är utmärkt att Sverige övar tillsammans med likasinnade nationer. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT
Det är utmärkt att Sverige övar tillsammans med likasinnade nationer.  Foto: SÖREN ANDERSSON/TT

Javisst ska vi öva med Trumps trupper

Publicerad

Sverige har allt att vinna på att USA deltar i den jättelika försvarsövningen Aurora i september. Därför är det inte förvånande att Ryssland försöker sprida oro och osäkerhet kring övningen.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

När det gäller Trump vet man aldrig vad morgondagen bjuder. Kandidaten Trump dömde ut Nato som "obsolet" (föråldrat). Presidenten Trump däremot försäkrar sitt fulla stöd till alliansen.

Samma svajiga förhållningssätt går igen i synen på Putins Ryssland. Inte konstigt att nerverna är på helspänn i Natohögkvarteret inför Trumps ankomst där nästa vecka.

Även den svenska regeringen trevar sig fram. Trumps seger kastade ut Sverige i ett säkerhetspolitiskt ingenmansland. Skulle de starka band som hade bundits mellan våra länder under Obama bekräftas eller ignoreras?

Svaret på den frågan lär försvarsminister Peter Hultqvist (S) få i sina samtal med USA:s dito James "Mad dog" Mattis i Washington i dagarna. Hultqvist blir därmed den första svenska minister som tas emot av den nya administrationen. Det säger rimligen något om USA:s syn på Sveriges relevans.

Aurora är sällynt vältajmad

För Sverige har tveklöst en del att erbjuda som USA är intresserat av. Vår geografi till att börja med. I händelse av en konflikt i Baltikum kommer USA att vilja få tillgång till svenskt luftrum samt baser och hamnar. 

Sverige är också långt framme när det gäller signalspaning och kunskap om Ryssland i största allmänhet. Däremot kan man utgå från att Mattis kommer att vara mindre imponerad av de svenska försvarssatsningarna. Trots tillskott på senare tid uppgår försvarsutgifterna till blygsamma en procent av BNP.

Om Sverige vill försäkra sig om amerikanskt stöd i en konfliktsituation måste regeringen visa att vi menar allvar. Då krävs en rejäl förstärkning av försvaret i höstens budget. Men lika viktigt är att demonstrera vår vilja att ta ansvar för vår egen säkerhet och för stabiliteten i Östersjöregionen.

Därför är militärövningen Aurora 17 sällsynt vältajmad. I september står Sverige värd för den största förvarsövningen på över 20 år med totalt 19 000 deltagare. Flera Natoländer, däribland USA, kommer att ansluta.

I praktiken handlar det om att öva det värdlandsavtal som Sverige undertecknade med Nato förra året. Det blir en demonstration av vår förmåga att trygga landet tillsammans med andra och höjer på så vis tröskeln för en potentiell angripare.

Undfallenhet blidkar inte Putin

Kritik kommer nu från flera håll. Feministiskt initiativ och diverse fredsrörelser och organisationer långt ut på vänsterkanten mobiliserar mot övningen. Samtidigt pågår det en rysk desinformationskampanj mot övningen, enligt försvarsministern.

Aurora anklagas för att vara en Natoövning (fel) i krigisk anda riktad mot Ryssland. Det återkommande hotet om kärnvapen dras också fram. 

Den sortens märkliga påståenden måste bemötas. Sverige har all rätt i världen att hålla försvarsövningar på sitt territorium tillsammans med likasinnade nationer. Det är rentav en plikt att bidra till ökad säkerhet i närområdet i en tid då Ryssland försöker rita om gränser och provocera. 

Den som tror att undfallenhet kommer att blidka Putin tar allvarligt miste.

 

Läs också: Guillou är ute och cyklar om Nato

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag