Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jäv är jävligt farligt för tilliten i samhället

VW CADDY. Den bilmodellen figurerar i skandalerna i både Grums och Söderhamn, där de kommunala bostadsbolagens VD:ar hjälpt anhöriga att köpa begagnat till billigt pris.
DUNKERS. Kulturhuset i Helsingborg byggdes med donationspengar. Liksom konserthuset, stadsteatern, kulturmagasinet på Fredriksdal, läktare på Olympia och Helsingborgs arena.
Foto: HENRIK HÖGSTRÖM

Värdegrund hit och dit. Att lära chefer och politiker regelverket om jäv och upphandling måste gå först. Behovet är skriande.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är svårt att mäta korruption. Men folk gynnar sig själva och bekanta på arbetsgivarens bekostnad, också i Sverige. Här är några exempel ur närtiden.

Henry Dunker blev rik som gummifabrikant. Han testamenterade största delen av kapitalet till stiftelser, nu kallade Dunkerintressena. Merparten av avkastningen går till ett för ”helsingborgarna gagneligt, självständigt ändamål”. I fjol fick staden 54 miljoner kronor. 

I början av detta år märkte styrelsen att det gått sämre och började granska med hjälp av utomstående, berättar Helsingborgs Dagblad. 

Dunkerintressena investerade i bolag där vd var delägare

Man fann bland annat att verkställande ledamoten Claes Lindqvist investerat i två onoterade bolag där han själv var delägare och satt i styrelserna, och dessutom lånat ut stiftelsepengar dem. Jäv så att det skriker. Ett av företagen har gått i konkurs och Dunkerintressena har tappat 15 miljoner kronor, men man tar höjd för 90 förlorade miljoner.

Claes Lindqvist har fått lämna. Ordförande Ragnar Lindqvist får frågan av HD om styrelsens ansvar och svarar: Vissa rutiner har sedan länge byggt på förtroende.

Så är det ofta. Tillit och seende mellan fingrarna så länge det går bra och utredning när det går dåligt. I stället för att ha ett tydligt regelverk som tickar löpande. I med- och motgång. 

Mona Sahlins livvakt fick konsultjobb i Lidingö via kompis

Över till Lidingö. Där ville den nyanställda förvaltningschefen hyra in sin gamla kompis, Mona Sahlins tidigare livvakt. Dåvarande stadsdirektören sa nej eftersom det framkommit anonyma, ofördelaktiga uppgifter om honom. Kanske att han dömts till dagsböter för brukande av osann urkund i den beramade lägenhetsaffären.

Livvakten fick konsultjobbet ändå, fast i det kommunala bolaget som sorterar under förvaltningschefen. Upphandlingen var inte korrekt, utlysningen varade bara 24 timmar. 1,4 fakturerade miljoner senare sades kontraktet upp. Som Expressen rapporterat ingick bland annat den övertid han redovisade innan den utförts.

Förvaltningschefen sa upp sig efter 18 månader och fick 18 månaders avgångsvederlag. Vd:n fick ha kvar sin kommunala tjänst, dock icke som vd. Det säger något om vem som hålls som ansvarig - kompisen.

I Grums och Söderhamn fick släkt köpa skåpbilar billigt

I juli fick vd för det kommunala bostadsbolaget i Söderhamn kicken. När de gamla skåpbilarna hade gjort sitt såldes de inte på öppna marknaden. Via mellanhand hamnade de billigt hos vd:s pappa och en tidigare styrelseordförande (S), avslöjade Hela Hälsingland.

I maj uppdagade Värmlands Folkblad en likadan bilhärva i Grums, där fler nära anhöriga var köpare. Där sa vd upp sig själv.

Dessa affärer tär på tilliten, också om beloppen är små. Därför måste chefer och politiker på alla nivåer börja sin tjänst med en grundkurs om jävs- och upphandlingsregler. Och få påminnande fortbildning.

Övriga värdegrundspunkter - bemötande, inkludering, HBTQ-certifiering och hållbarhet får anstå. För inget är hållbart om kompisar kan klia varandra med skattemedel.