Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Januarigänget vill inte stoppa utnyttjandet

Mongoliska arbetskraftsinvandrare på restaurangkedjan Sushi Yama vittnar om usla arbetsvillkor. (Personerna på bilden har inget samband med texten.)
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Justitieminister Morgan Johansson delade på tisdagen Arbetets avslöjande på Twitter. Det politiska ansvaret tar han dock inte.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Exploateringen på Sushi Yama är bara toppen av isberget. Ändå tänker Januaripartierna se till att exploateringen får fortsätta.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Bestraffningar, obetalda timmar och jobb trots sjukdom. På tisdagen berättade flera mongoliska arbetskraftsinvandrare för tidningen Arbetet om usla arbetsvillkor på restaurangkedjan Sushi Yama. 

Egentligen borde det inte vara någon nyhet. Ända sedan alliansregeringen år 2008 införde västvärldens mest generösa regler för invandring av okvalificerad arbetskraft har avslöjanden om missbruk och exploatering duggat tätt. 

Det är en förutsägbar följd av lagens utformning. I och med att arbetstillståndet inledningsvis är knutet till arbetsgivaren får denna väldigt stor makt. Det är symptomatiskt att ingen av de många mongolerna – Sushi Yama har de senaste tio åren fått minst 236 godkända arbetstillstånd – vågar ställa upp med namn och bild (ledningen å sin sida säger sig inte ”känna igen bilden”).

Dagens slapphänta regelverk gynnar också den organiserade brottsligheten. I fjol beskrev flera myndigheter hur kriminella gäng utnyttjar regelverket för att sälja arbetstillstånd och mjölka olika välfärdssystem på pengar. De vädjade till politikerna om att få använda biometrisk data för att motverka falska identiteter och göra arbetsmarknadspolitiska bedömningar av olika yrken för att kunna ge förtur till EU-medborgare.

Justitieminister Morgan Johansson delade på tisdagen Arbetets avslöjande på Twitter. Men han tar inte sitt politiska ansvar för att komma tillrätta med problemen. Den utredning av arbetskraftsinvandringen som Januaripartierna tillsatte i februari i år har i stället fått order om att värna dagens dysfunktionella system. 

Exploateringen kommer att fortsätta på svensk arbetsmarknad – med Januaripartiernas goda minne.

S, MP, C och L har inte ens kunnat enas om en så självklar åtgärd som ett försörjningskrav för arbetskraftsinvandrare som vill ta hit anhöriga. Om det är lämpligt ska utredaren själv få avgöra.

Även i andra viktiga frågor saknas politisk vilja. Efter tolv år av dokumenterade missförhållanden handlar en stor del av direktiven om att utredaren ska kartlägga om det alls finns några problem med organiserat fusk och försäljning av arbetstillstånd och ”vid behov” föreslå lagändringar. Något spår av myndigheternas önskan om biometri och arbetsmarknadspolitiska bedömningar finns inte i direktiven. 

Även om det finns goda ansatser i utredningen – som att det kan bli lättare att döma människosmugglare – kommer utredningen inte att göra något åt de grundläggande incitamenten för fusk i regelverket. I vissa stycken kan det rentav bli värre. Utredaren ska exempelvis överväga en förkortning av kravet på minst fyra månaders anställning för spårbyte mellan systemen för asyl- och arbetskraftsinvandring.

Exploateringen kommer att fortsätta på svensk arbetsmarknad – med Januaripartiernas goda minne.